“İlave Geçiş Belgesi Sayısı 2021’de 80 Bini Aştı”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2021
yılında karşılıklı alınıp verilen toplam ilave geçiş belgesi sayısının 80 bini
aştığını belirtti.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği yönetimi ile İstanbul’da bir araya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin, Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğu gibi Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey güney koridorlarının da tam ortasında olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“4 saatlik uçuş ile 1 milyar 650 milyon insanın yaşadığı, 38 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasılaya sahip ve 7 trilyon 45 milyar dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkenin de merkezindeyiz. Sadece Çin ile Avrupa Birliği arasındaki yıllık ticaret hacmi 700 milyar dolar seviyelerindedir ve ülkemiz bu dev hacmin en önemli geçiş güzergahıdır. Söz konusu jeostratejik konumumuzdan hareketle, küresel ve bölgesel şartlar ışığında, ulaşım ve iletişim stratejilerimizi yeniden tanımlamak ve bu stratejileri her daim güncel tutmak Türkiye için vazgeçilmezdir.”
“Karayolu taşımacılığı, ekonomimizin omurgasını teşkil eden itici güç”
Karaismailoğlu, “ithalat ve ihracat faaliyetlerinin yürütülmesinde önemli paya sahip olan kara yolu taşımacılığı sektörü, her zaman ekonomimizin omurgasını teşkil eden itici bir güç oldu. Başlı başına bir ekonomik faaliyet olmanın yanında, diğer bütün sektörleri de doğrudan etkileyen karayolu taşımacılığı, İmalatçısından ihracatçısına, tek kamyon sahibinden filo sahibine, lastik tedarikçisinden yedek parça üreticisine, lokantacısına, hasılı 84 milyon insanımıza dokunuyor” şeklinde konuştu.
“Türkiye’yi baştan başa kuşatan konforlu ve emniyetli yollarımızı yaparken aynı zamanda ülkemizin dünya ile bağlarını güçlendirdik, lojistik bir iddia kazandık” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, dünya ticaret yolları üzerinde hakimiyet ilan edildiğini vurguladı.
Yetkilendirilen taşıt sayısında ise yüzde 16 artış yaşandı
Tüm dünyada, konteynır krizi yaşanırken Türkiye’nin güçlü kara yolu sektörü ile ihracatını sürekli artırmaya devam ettiğine vurgu yapan Karaismailoğlu, bu zor günlerde dahi, uluslararası kara yolu taşımacılığının büyüme eğilimde olduğunu belirtti. Uluslararası taşıma yapmak üzere, yetkilendirilen taşıt sayısında yüzde 16 artış yaşandığına dikkati çeken Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
“Karayolu ile uluslararası ihraç taşımalarımızda genel olarak yüzde 20 artış var. Almanya, Hollanda, İngiltere gibi ana ihracat ülkelerimize artış ortalama yüzde 40 oranında. Bazı AB ülkelerinde ise yüzde 70’e varan artış görülüyor. Kara yolu taşımacılığımızdaki bu artış karşısında, uluslararası ilişkilerde de yoğun bir dönem yaşıyoruz. Sorunlar, her düzeyde, karşı ülkedeki muhataplarına iletiliyor. Macaristan transit geçiş belgesi sayısı 36 binden 130 bine yükseldi. Eylül ayında yapılan son KUKK Toplantısı ile transitte sınırsız belge alınacağı protokol ile güvence altına alındı. Azerbaycan tek-tip geçiş belgesi sayısında yıllar sonra artış sağlanmış, kota 35 binden 46 bine yükseltildi. Azerbaycan geçiş maliyetleri konusu çok yakından takip ediliyor. İlgili Kanun’un Azerbaycan Meclisi’nden geçmesiyle birlikte, ücretlerde kayda değer indirim sağlanacak. Özbekistan geçiş belgesi kotası, kısa süre içerisinde 12 binden 38 bine, ücretsiz belge sayısı Temmuz ayında yapılan son KUKK Toplantısında yüzde 60 artış ile 10 binden 16 bine yükseltildi. Eylül ayında yapılan KUKK Toplantısında, Orta Asya ülkelerinden Kırgızistan ile ikili ve transit taşımaların serbestleştirilmesi kararı alındı. 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası sırasında, 7 Ekim 2021 tarihinde iki ülke arasında Mutabakat Zaptı imzalanarak bu süreç resmen başlatıldı. Diğer Orta Asya ülkelerinde de serbestleştirme olması için görüşmelere devam ediyoruz. Ana transit ülkelerimiz arasında olan Sırbistan’dan 7 bin, Çekya’dan 6 bin, Romanya’dan 4 bin ilave belge alındı. Yunanistan’dan ilk defa 3 bin ilave belge alınmış, son olarak 28 Eylül tarihinde 2 bin taşıtımıza belgesiz geçiş imkanı sağlandı. 2021 yılında teati edilen toplam ilave geçiş belgesi sayısı ise 80 bini aştı.”
“Rusya’dan 5 bin 500 ikili ilave belge alındı”
Türkmenistan güzergahının kapanmasıyla Orta Asya ülkelerine taşımalarda zorluklar yaşandığını aktaran Karaismailoğlu, bu güzergahın açılması için görüşmeleri sürdürdüklerini vurguladı. Orta Asya ülkelerine taşımalarda, Rusya-Kazakistan’ın ana güzergah haline geldiğini anımsatan Karaismailoğlu, bu nedenle her iki ülkeden de normal kotanın çok üzerinde ilave belge alındığını söyledi. 2021 yılında Rusya’dan toplam 14 bin 500, Kazakistan’dan ise 5 bini Ro-Ro taşımalarında geçerli 14 bin transit geçiş belgesi temin edildiğinin altını çizen Karaismailoğlu, yine Rusya’dan 5 bin 500 ikili ilave belge alınarak, taşımalara büyük kolaylık sağlandığını belirtti.
Sektördeki sürücü temini sıkıntısını çözmek için 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli yaş kısıtlamasının “69 yaşından gün almamış olmak” şeklinde uzatıldığının altını çizen Karaismailoğlu, “2021 yılı Mart ayında, Geçiş Belgesi Dağıtım esaslarında değişiklik yaparak geçiş belgesi sorunu yaşanmayan Bulgaristan, Gürcistan gibi ülkelere ait belgeler için, taşımacılara Bakanlığımıza başvuruya gerek kalmaksızın doğrudan dağıtım bürosundan geçiş belgesi alma imkanı sağladık. Ayrıca, iadesi zorunlu geçiş belgelerini 3 kez iade edemeyen firmalara, e-Devlet üzerinden iade işlemini yapmaları kaydıyla, 10 günlük belge yasağı uygulamasını sona erdirdik. Bulgaristan, Romanya ve Belarus için sürücü vizesi ön başvurularını e-Devlete taşıdık. Yine Hazar geçişlerindeki kontrol ve izinleri, fiziksel evrak yerine U-Net’e taşıyarak, özellikle Sarp sınır kapısında yaşanan beklemelerin önüne geçtik” diye konuştu.
Yarın Macaristan’da gerçekleştirilecek Türk Konseyi Ulaştırma Bakanları Toplantısına katılacaklarını bildiren Karaismailoğlu, nakliyecilerin şartlarının daha da iyileştirilmesinin en önemli gündemlerinden biri olacağını söyledi.
Kaynak: Gümrük TV