Plastik Atık Gruplarının Araç Takip Sisteminde İzlenmesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki
Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü “Araç Takip Cihazı Hakkında”
bir yazı yayımladı.
Yazıda, Türkiye’nin tehlikesiz atık ithalat iş ve işlemlerinin, Ticaret Bakanlığı tarafından her yıl yayımlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanan "Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği)" kapsamında yapıldığı anımsatıldı. Aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan atık ithalatı genelgeleri ile söz konusu Tebliğ kapsamında ithalat iş ve işlemleri yürütüldüğü hatırlatıldı.
18 Mayıs 2021 tarihinde plastik atık gruplarının ithalatını yapacak tesislere ek kriterler getiren 2021/9 sayılı genelge ile plastik atık ithalatı yapan geri kazanım tesislerine çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla, ilave ve mali teminat zorunluluğu belgelendirme kriterleri tesis kriterleri getirildiği, ithal edilecek atıkların gümrükten tesise varıncaya kadarki süreç mobil atık taşıma sistemi (MoTAT) ile takip edilmeye başlandığı iletildi.
Söz konusu uygulamanın amacının ithalatı yapılacak plastik atıkların, yollara saçılması ve dökülmesini engellemek ve doğrudan geri dönüşüm tesisine gitmesini sağlamak olduğu belirtildi. MoTAT uygulamasının liman sahalarından yapılan ithalatlarda aktif olarak kullanılmaya başlandığı ancak kara sınır kapılarından gelen araçların MoTAT sistemine dahil edilinceye kadar, yurt içinde takibinin, Ticaret Bakanlığınca uygulanan Araç Takip Cihazı (ATS) uygulamasıyla yürütülmesinin uygun olacağı ifade edildi.
Konu ile ilgili gerekli altyapının oluşturulması ve sınır gümrük kapısından başlayıp tesis sahasından sonlandırılacak şekilde yapılacak taşıma işlemleri için ATS uygulamasının başlatılarak, plastik atık ithalatının yapıldığı kara sınır kapılarındaki Gümrük Müdürlüklerinin bilgilendirilmesi gerektiği bildirildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV