Gümrük İdareleri Tahakkuk Zaman Aşımı Sürelerini Kendi Belirleyecek
İGMD’nin Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğüne muhatap yayımladığı “Tahakkukta Zaman Aşımı” hakkında yazısına, Gümrükler Genel Müdürlüğü cevabi yazısını yayımladı.İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneğinin (İGMD) 4458 Sayılı Gümrük Kanunu Gümrük Vergilerinin Tahakkuku Tebliği ve Ödenmesi başlıklı bölümün 197. Madde 2. Fıkrasında "Yapılan denetlemeler sonucunda hiç alınmadığı veya noksan alındığı belirlenen veya 1 inci fıkrada belirtilen şekilde tebliğ edilemeyen gümrük vergilerine ilişkin tebligati gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihten itibaren üç yıl içinde yapılır. Şu kadarki gümrük yükümlülüğünün doğduğu olayla ilgili olarak. dava açılması zaman aşımını durdurur" denilerek düzenleme yapıldığı belirtildi.
Yazının devamında dernek üyerilerinden gelen taleplere göre geçmişe dönük denetlemelerde kanuni düzenlemede belirtilen: üç yıl zaman aşımı süresine bakılmadan, zaman aşımı süresini durduran herhangi bir dava olmamasına rağmen Gümrük Idareleri ceza tahakkuku yaparak ithilaf yarattıkları bilindiği aktarıldı. Devlet alacağının zamanında tahsili ne kadar önemliyse de kişinin hak ve manfaatlerininde o kadar önemsenmesi gerektiği ifade edildi.
Yazıda son olarak, geçmişe dönük denetlemelerde hiç alınmadığı ya da noksan alındığı belirlenen durumlarda: 26.08.2021 tarihli ve 4420 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Karar madde I inde başvuru ve ilk taksit ödeme süresinin bir ay uzatılmış olması, bu sürenin 30.09.2021 tarihinde dolacak olması nedeniyle söz konusu süre ve Gümrük Kanunun 197. Maddesinin 2. fikrasında belirtilen üç yıllık zaman aşımı sürelerinin gümrük idarelerince dikkate alınmasının doğru bir karar olacağı belirtildi.
Bu yazıya Gümrükler Genel Müdürlüğünün yayımladığı cevabi yazısında ise;
Yazıda, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 197 nci madde hükmü ile belirlenen üç yıllık zamanaşımı 4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca ilgili gümrük müdürlükleri tarafından düzenlenen ek tahakkuk ve kararları kapsamında tahakkuk ve tebliğ işlemleri, anılan Kanunun 197 ve 231 inci ve ceza maddesi, Gümrük Genel Tebliğinin (Tahsilat İşlemleri) (Seri No:2) "Tahakkuk zamanaşımı" başlıklı 9 uncu maddesi, Genel Müdürlüğünün "İdari Yaptırımlar" konulu 2013/38 sayılı Genelgesi ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunun ilgili hükümleri doğrultusunda gerçekleştirildiği vurgulandı.
Yukarıda bahsi geçen mevzuat hükümleri ile belirlenen tahakkuk zamanaşımı idarelerince re'sen dikkate alınması gerektiği, aksine işlem yapıldığının düşünülmesi halinde ilgili belge/işlem özelinde zamanaşımı definin ileri sürülmesi mümkün bulunduğu bildirildi. Sürelerinin gümrük Öte yandan, konu ile ilgili olarak somut olay bazında bilgi ve belge sunulması halinde inceleme yapılabileceği ifade edildi.
İGMD Tahakkukta Zaman Aşımı yazısına ulaşmak için tıklayınız.
Cevabi yazısına ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV