“Hiçbir Sektörde Asgari Ücret Tarifesi Belirleme Uygulaması Bulunmuyor”
Gümrük Müşavirleri Derneği, Ticaret Bakanlığı Gümrükler
Genel Müdürlüğü’ne muhatap “2022 Yılı Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesi
Hakkında” ortak bir yazı yayımladı.
Yazıda, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün yazısında 2022 yılı “Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesi” ile “Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesi”ne ilişkin görüşlerin 13.10.2021 tarihine kadar Ticaret Bakanlığına iletilmesinin istenildiği anımsatıldı.
4458 sayılı Gümrük Kanunu Geçici 6. Madde 10.Fıkrası, “Gümrük müşavir derneklerince, gümrük müşavirlerinin yapacakları iş ve işlemler karşılığı alacakları asgari ücretleri gösteren ve takvim yılı bazında belirlenen Asgari Ücret Tarifesi, Müsteşarlıkça uygun görülerek onaylanmak suretiyle uygulamaya konulur.” İfadesinin yer aldığı hatırlatıldı.
Yazının devamında, gümrük müşavirleri mesleğine benzer meslek grupları olan, Avukatlık, Mali Müşavirlik gibi Meslek Kuruluşlarının ve herhangi bir sektörde örneği ve uygulaması görülmeyen Hizmeti alacak kurum ve kişilerden görüş sorulması uygulamasının doğru bir yöntem olmadığına ve hatta hayatın olağan akışına, Hukuka ve yukarıda söz edilen Kanun hükmüne aykırı olduğu vurgulandı.
Gümrük Müşavirleri Dernekleri olarak söz konusu kanun hükmü kapsamında, dernek üyelerinin görüşleri alınarak yapılan çalışmalar neticesinde, yapılan hizmetler karşılığı maliyet hesaplamaları yapılarak Asgari Ücret Tarifesinin hazırlandığı ve makamlarına sunulduğu belirtildi. İhracatçı ve İthalatçı firmaların satmış oldukları mal ve hizmetler karşılığında mal veya hizmeti alan kişi ve kuruluşlardan görüş alarak fiyat belirlemedikleri ve hiçbir sektörde de böyle bir uygulama olmadığı bir kez daha vurgulandı. Yukarıda anılan Kanun hükmünde görüş alınmasına dair hüküm bulunmadığı belirtilerek, artık usul haline getirilen uygulamaya son verilmesi gerektiğinin dernek üyeleri ve derneklerce beklendiğinin altı çizildi.
4458 sayılı Gümrük Kanunun 5. Maddesinde; Gümrük mevzuatı ile öngörülen tasarrufları ve işlemleri gerçekleştirmek üzere gümrük idarelerindeki işleri için doğrudan veya dolaylı bir temsilci tayin edebilecekleri hükmü yer aldığı aktarıldı. Gümrük Müşavirleri ile çalışmak zorunda olmadıkları halde iş sahiplerinin kamu yararı bahanesiyle devlet gücünü yanına alarak reel maliyetlerin altında bir ücret tarifesini uygulatma ısrarlarının, çeşitli şekilde baskılarının, gümrük müşavirleri camiasında büyük üzüntülere ve kırılmalara yol açtığı, adeta iş barışını tehdit ettiği ifade edildi. Gümrük Müşavirleri ile çalışmak zorunda olmadıkları ve kendi bünyelerinde kuracakları ekiple bu hizmeti bünyelerinde yapma imkânları olduğu için kamu yararı iddialarının ticari veya hukuki hiçbir geçerli dayanağı olmadığı kanaatinde oldukları belirtildi. Asgari ücretlerin reel piyasa şartları ve Gümrük Müşavirlerinin yapılan hizmetler karşılığında oluşan maliyetleri göz önüne alınarak belirlenmesinin en başta iş sahipleri ve kamunun güvenliği için büyük önem arz ettiği vurgulandı.
Yazıda son olarak, COVID-19 sebebiyle söz konusu çalışmaların verilen süre içinde yetiştirilemeyeceğinden, çalışmaların tamamlanabilmesi için makul bir tarihe uzatılması talep edildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV