Avusturya Ekonomisi Teslimat Sorunları Nedeniyle Düşüşte
Uluslararası ticarette yaşanan teslimat sorunları Avusturya
ekonomisini olumsuz etkiliyor.
Avusturya Merkez Bankası tarafından yapılan bir araştırmada, Kovid-19 salgını sürecinde, küresel talepte keskin bir artış olduğu ve bu durumun dünya çapında belirli hammaddeler ve ara ürünler için teslimat gecikmelerine, malzeme kıtlığına ve fiyat artışlarına neden olduğu açıklandı. Raporda, siparişlere yönelik Avusturya yerli sanayisindeki boş kapasitelerin istenilen ölçüde kullanılamadığının altı çizildi.
Ayrıca, Avusturya Merkez Bankası küresel tedarik zincirlerindeki kesintilerin, malzeme kıtlığı ve artan hammadde ve nakliye fiyatlarının küresel talepteki artışların karşılanamamasına neden olduğunu vurguladı. Küresel tedarik zincirlerindeki aksamaların nedenlerinin Süveyş Kanalı'nın altı günlük ablukası, enfeksiyonlar ve hava koşullarına bağlı üretim kayıpları nedeniyle liman ve üretimin kapanması; Kovid-19 enfeksiyonlarının ikinci dalgasının sonunda satış sonrası talepte (özellikle ahşap ve elektronik, özellikle yarı iletkenler ve talaşlar gibi bireysel hammaddelere yönelik güçlü talep) güçlü bir artış olması; konteynırların coğrafi olarak yanlış tahsisi (12 metrelik bir konteynırın maliyeti 2020 yazında 2 bin doların altında iken 2021 Eylül'ünde 10 bin doların üzerine çıktı); küresel ısınma nedeniyle altyapı inşaatı veya elektrikli araçların üretimi için yeni hammadde ihtiyaçlarının (alüminyum, nikel, lityum ve kobalt gibi) ortaya çıkması olduğu belirtildi.
Merkez Bankası tarafından yapılan tahminlere göre, bu etkiler 2021'in ikinci ve üçüncü çeyreğinde Avusturya ekonomik performansını yaklaşık 1 milyar avronun yarısından fazlası oranında azaltacak. Zira, Avusturya için hesaplamalar, teslimat darboğazları nedeniyle ekonomik çıktının 2021'in ikinci çeyreğinde 0,3 ila 0,4 puan ve üçüncü çeyrekte 0,2 puan azalacağını gösteriyor. Ekonomik zorlukların 2022'ye kadar devam etmesi ve bu süreden sonra eski rakamların ancak yakalanmasının mümkün olabilmesinin beklendiği açıklandı.
Kaynak: Gümrük TV