“Nispi Aidat Ödemelerini İhracatçı Birlikleri Üstlenmeli”
Gümrük Müşavirleri Derneği Ticaret Bakanlığı İhracat Genel
Müdürlüğü’ ne muhatap “İhracatçı Birlikleri Nispi Aidat Hakkında” ortak bir
yazı yayımladı.
Yazıda; 5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 18.maddesi (3) fıkrasında “Nispi ödeme, ihracat işlemleri üzerinden FOB bedelin binde birine kadar tahsil edilir. Hizmet ihracatında nispi ödeme tahsil edilmez. Giriş aidatı ve yıllık aidat, on altı yaşından büyükler için uygulanan aylık asgarî ücretin brüt tutarının yüzde ellisinden fazla olamaz. Hizmet sektörü için giriş aidatı ve yıllık aidat, on altı yaşından büyükler için uygulanan aylık asgarî ücretin brüt tutarı ile bu tutarın beş katı arasında belirlenen tutarda tahsil edilir. Giriş aidatının alındığı yıl ayrıca yıllık aidat alınmaz.” Ayrıca, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yönetmelik 46.madde 1. Fıkra, c) bendinde “Nispi ödeme: İhracat işlemleri üzerinden FOB bedelin binde birine kadar, ilgili birliğin genel kurul kararıyla ve Bakanlık onayıyla belirlenen oranda, işlem günündeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden hesaplanmak suretiyle tahsil olunur. Aynı ürün için tahsil edilen nispi ödeme farklı oranlarda olamaz. Bu konuda birlikler arasında yeknesaklığın sağlanmasını teminen nispi ödeme oranının eşitlenmesine, ilgili sektör kurulunun görüşü alınarak TİM’in teklifi üzerine Bakanlık yetkilidir.” Hükümlerinin amir olduğu hatırlatıldı.
Yazıda devamla, ihracat işlemini gerçekleştirmek için, İhracat faturası ve belgelerine göre İhracat beyannamesi oluşturulduğu ve tescil aşamasından önce İhracatçı Birlikleri onayına gönderilerek sistem tarafından hesaplanan nispi tutar ödemesi yapılarak beyannamenin tescil aşamasına geldiği, sonrasında tescil ve gümrük işlemlerinin tamamlanabildiği belirtildi. Mevzuatlardan anlaşıldığı üzere Nispi ödemenin ne zaman yapılacağı konusunda düzenleme bulunmadığı iletildi.
Nispi ücret ödemelerinin uygulamadan dolayı, Gümrük Müşaviri tarafından ödenmek zorunda bırakıldığı ifade edildi. Gümrük Müşavirlerinin ihracatçı adına yapmış olduğu nispi aidat ödemelerini ihracatçı firmalardan tahsil etmekte çeşitli zorluklar yaşadığı ve hatta bazen tahsil edemedikleri aktarıldı. Nispi ödemeler konusunda beklenenin, ihracatçıların bağlı bulunduğu kurum olan Birlikler ve TİM tarafından ödeme konusunda ihracatçıya destek olmaları ve ödeme konusunda KDV, SGK Primleri gibi iş ve işlemlerden sonra alınmasının uygun olacağı değerlendirildi.
İhracatçı Birliklerinin kendi üyesi ile olan ücret bağının, her kurumda olduğu gibi beklenenin ihracatçı firmaların kendilerinin ödemesi olduğu ifade edildi. Nispi aidat ödemelerinin gümrük beyannamelerinin tescili aşamasında değil, ihracatçı birlikleri ile ihracatçı firmalar arasında belirlenecek periyotlarda ödenmesini sağlayacak bir entegrasyonun sisteme dahil edilmesine yönelik düzenleme yapılmasının uygun olacağı vurgulandı.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV