ATA Karnelerinde Kefil Kuruluşun Sorumluluğu
Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü, “ATA
Karnelerinde Kefil Kuruluşun Sorumluluğu” hakkında bir yazı yayımladı.
Yazıda, Gümrük Genel Tebliği (Geçici İthalat) (Seri No:4)’nin Danıştay 7. Dairenin 2010/2710 sayılı Kararı ile iptal edilen 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi, 08.03.2018 tarihli ve 30354 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6 Seri No.lu Tebliğ uyarınca Geçici İthalat Sözleşmesi ile uyumlu hale getirildiği ve kefil kuruluşun ödemekle sorumlu olduğu tutarın gümrük vergileri toplamının yüzde 10 fazlasını aşamayacağı hükme bağlandığı anımsatıldı. 02.06.2021 tarihli ve 31499 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7 Seri No.lu Tebliğ ile de anılan fıkranın (e) bendindeki “yüzde 10 fazlasını” ibaresinin “yüzde 10 fazlasına kadar tutarı” olarak değiştirildiği belirtildi.
Ancak, Ticaret Bakanlığına intikal eden olaylardan, gümrük idarelerinde farklı uygulamaların olduğu, kimi gümrük idarelerince doğrudan gümrük vergileri ve yüzde 10 fazlasının kefil kuruluştan ödenmesinin istendiği, kimi gümrük idarelerince ise kefil kuruluşun 4458 sayılı Gümrük Kanununun 207 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre gecikme zammından da sorumlu tutulduğunun anlaşıldığı iletildi.
Yukarıda belirtilen Tebliğ hükümleri çerçevesinde kefil kuruluşun sadece gümrük vergilerinden sorumlu tutulması; anılan Kanunun 207 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca alınması gereken gecikme zammı ile 238 inci maddesi uyarınca alınması gereken para cezasından ise karne hamilinin sorumlu tutulması gerektiği bildirildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV