AB İçindeki Deniz Taşımacılığının Sera Gazı Emisyonlarına Etkisi İncelendi
Avrupa Deniz Taşımacılığı Çevre Raporu’na göre, AB
içerisinde gerçekleştirilen taşımacılıktan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının
yüzde 13,5 deniz taşımacılığından kaynaklanıyor.
AB dış ticaretinin yüzde 77’sinin ve AB üyesi devletler arasında gerçekleştirilen bütün ticaretin yüzde 35’inin deniz yoluyla gerçekleştirildiği günümüzde, deniz taşımacılığı uluslararası tedarik zincirinin çok önemli bir parçasını oluşturuyor.
Avrupa Çevre Ajansı (European Environment Agency – EEA) ve Avrupa Deniz Emniyeti Ajansı (European Maritime Safety Agency – EMSA) tarafından 1 Eylül 2021 tarihinde çıkarılan Avrupa Deniz Taşımacılığı Çevre Raporu (European Maritime Transport Environment Report), sektörün genel durumunu kapsamlı bir şekilde ele alan ilk rapor olma özelliğini taşıyor. Raporda, Avrupa Birliği içerisinde gerçekleştirilen taşımacılıktan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının yüzde 13,5’inin deniz taşımacılığından, yüzde 71’inin kara yolundan ve yüzde 14,4’ünün havacılık sektöründen kaynaklandığı belirtildi.
Avrupa limanlarına uğrak yapan gemilerden kaynaklanan kükürt oksitin 2019 yılında yaklaşık 1,63 milyon ton olarak ölçüldüğü, bu rakamın uygulanacak daha sıkı çevresel kural ve tedbirler neticesinde önümüzdeki yıllarda düşmesi beklendiği iletildi.
Rapor kapsamında çeşitli faktörlerin çevreye olan etkilerine ilişkin bilgiler de sunuldu. Bu bağlamda sera gazı emisyonları ile ilgili olarak Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Bölgesinde bulunan limanlara uğrak yapan gemilerin 2018 yılında toplamda 140 milyon ton karbondioksit emisyonu ürettiği belirtildi. (2018 yılında dünya çapındaki karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde 18’i deniz taşımacılığı sektöründen kaynaklandı.)
2019 yılında Avrupa limanlarına uğrak yapan gemilerden kaynaklanan kükürt oksit emisyonları yaklaşık 1,63 milyon ton olarak ölçülürken, küresel kükürt oksit emisyonlarının yaklaşık yüzde 16’sının ise uluslararası deniz taşımacılığı faaliyetlerinden kaynaklandığı belirtildi.
AB Ulaştırma Komiseri Adina Valean konuyla ilgili olarak şu şekilde bir açıklama yapıldı: “Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketlilik Stratejimiz, deniz taşımacılığı da dahil olmak üzere bütün taşımacılık modellerinin daha sürdürülebilir, akıllı ve dirençli olması gerektiğini ortaya koymaktadır. Deniz taşımacılığı çevresel ayak izi konusunda geçtiğimiz yıllarda gelişme gösterse de sektörü karbonsuzlaşma ve kirliliğin azaltılması hususlarında büyük zorluklar beklemektedir. Hedefimiz, son bulgulara dayanarak ve yenilikçi çözümlerden ve dijital teknolojilerden olabildiğince faydalanarak sektörün söz konusu zorlukları aşmasına yardımcı olmaktır. Bu şekilde rekabet edebilirliğini sürdürerek ve kaliteli iş olanakları yaratmaya devam ederek deniz taşımacılığı çevre ile uyumlu bir şekilde gelişmeye ve vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçlarını karşılamaya devam edebilir.”
AB Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan Sorumlu Bakanı Virginijus Sinkevičius ise açıklamasında; “Bu ortak rapor denizcilik sektöründe mevcut ve gelecekte yaşanacak zorluklar ile ilgili genel bilgiler vermektedir. Raporda verilen mesaj ise net: Denizcilik sektörü hacminin önümüzdeki yıllarda artması beklenmekte ve şimdi harekete geçmezsek sektör daha fazla sera gazı ve sualtı sesi üretmeye devam edecektir. Sektörün, Avrupa Yeşil Mutabakatının (European Green Deal) hedeflerini karşılaması ve karbon nötr bir hale gelmesi için geçiş sürecinin sorunsuz ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi hayati bir öneme sahiptir. Bu durum aynı zamanda sürdürülebilir mavi ekonomiye geçiş kapsamında Avrupa taşımacılık sektörü için yeni ekonomik fırsatlar yaratacaktır. Bizi bekleyen zorluklar büyük, fakat bu zorluklarla mücadele etmek için teknolojimiz, kaynaklarımız ve isteğimiz var.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Kaynak: Gümrük TV