AB’nin Uyguladığı Ticari Korunma Önlemleri 10 Kat Arttı
Avrupa Birliği (AB), 2020 yılında adil olmayan ticari uygulamalarına karşı savunma önlemlerini 2019 yılına kıyasla 10 kat arttırdı. AB’nin savunma önlemlerini en çok uyguladığı ülke ise açık ara farkla Çin oldu.
AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun ‘2020 AB ticari savunma önlemleri’ raporuna göre, AB 2020'nin sonunda çeşitli ülkelere 150 ayrı ticari savunma önlemi uyguladı. Bu sayı 2019 yılının sonuna kıyasla 10 kat fazla.
Bu savunma önlemlerinin; 128’i anti-damping, 19’u anti-sübvansiyon ve 3’ü koruma önlemi olarak gerçekleşti.
Komisyon tarafından 2020 yılında 2019 yılına kıyasla, 15 yeni soruşturma, 17 geçici ve kalıcı önlem ve 28 inceleme başlatıldı.
İthalatta AB ticari savunma önlemlerinin en çok uygulandığı ülkeler sırasıyla şöyle oldu:
- Çin - 99 önlem,
- Rusya - 9 önlem,
- Hindistan - 7 önlem,
- ABD - 6 önlem
Sınır ötesi sübvansiyonlarla mücadele
Avrupa Komisyonu 2020 yılında üçüncü ülkelerden yürütülen yeni tür sübvansiyonlara karşı korunma önlemlerini arttırdı. Özellikle Çin, AB’ye ihraç edeceği ürünleri Mısır’da yerleşik Çinli şirketler üzerinden üretimini yapması ve bu şirketleri sübvanse etmesi yoluyla telafi edici vergi uygulamalarından kaçınmaya çalışmaktaydı.
Ancak 2020'de Avrupa Komisyonu, üçüncü ülkeler tarafından yürütülen sübvansiyonlara karşı eylemini arttırdı. Komisyon özellikle, Çin Hükümeti tarafından AB'ye ihracat için üretilen cam elyaf kumaşlar ve sürekli filamentli cam elyaf ürünleri üreten Mısır merkezli Çinli şirketlere verilen sınır ötesi mali desteğe karşı telafi edici vergiler getirdi.
Getirilen bu vergiler, Komisyon tarafından ilk kez üçüncü bir ülke tarafından AB'ye ihracat için başka bir ülkede yerleşik işletmelere verilen sınır ötesi sübvansiyonları ele aldığı anlamına geliyor.
“Adil olmayan ticari uygulamalara karşı etkili savunma araçlarına ihtiyaç var”
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaretten Sorumlu Komisyon Üyesi Valdis Dombrovskis konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Adil olmayan ticaret uygulamalarıyla karşılaştığımızda AB'nin kendini savunmak için etkili araçlara ihtiyacı var. Bu araçlar, açık, sürdürülebilir ve iddialı bir ticaret politikası için yeni stratejimizin temel direğini oluşturuyor. Covid-19 salgını sırasında ticari savunma araçlarımızı etkin bir şekilde kullanmaya devam ettik, bunların izlenmesini ve uygulanmasını geliştirdik ve üçüncü ülkeler tarafından sübvansiyon vermenin yeni yollarını ele aldık. Ticaret ortaklarımız tarafından ticari savunma araçlarının kötüye kullanılmasına müsamaha göstermeyeceğiz ve bu gibi durumlarla karşılaşan ihracatçılarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Şirketlerimizin ve çalışanlarının, kendilerini haksız ticari uygulamalara karşı koruyan sağlam ticari savunma araçlarına güvenmeye devam edebilmeleri çok önemlidir.”
Haber: Elif TURAN
Kaynak: Gümrük TV