Paris Anlaşması Üyelerinin Yarısı İklim Taahhütlerini ve Eylem Planlarını Sunmadı
Çin, Hindistan, Suudi Arabistan ve Güney Afrika da dahil olmak üzere dünyanın en çok karbon salan ülkeleri COP26 (26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konferansı) öncesinde iklim eylem planlarını sunmak için 31 Temmuz tarihini kaçırdı.Ülkelerin, 2030 emisyon azaltma hedeflerini 31 Temmuz gece yarısına kadar sunmaları gerekiyordu. Güncellenen planların 2020'de sunulması gerekirken, pandemiyle birlikte bu süreç ertelendi.
Paris Anlaşmasına taraf toplam 191 ülkeden 110’u güncellenmiş eylem planlarını sunmak için son tarih verebildi. Bunların yüzde 40'ı geleneksel olarak iklime duyarlı olarak nitelendirilen ülkelerden. BM İklim Değişikliği Konferansı yetkilileri konuyla ilgili "tatmin edici olmaktan uzak" yorumunu yaptı.
Geçen hafta iklim taahhütlerini sunan ülkeler arasında Gine, İsrail, Umman, Tanzanya, Namibya, Nijerya, Sri Lanka, Samoa, Barbados ve Sierra Leone vardı. ABD ve Kanada bir süre önce planlarını sunmuşlardı.
Bununla birlikte, Çin, Hindistan, Suudi Arabistan ve Güney Afrika dahil olmak üzere dünyanın en büyük emisyon salıcılarından bazıları henüz güncellenmiş planları sunmadı. Bu ülkelerin güncellenmiş planlarını sunmamaları, bu yıl ki COP26 konferansında daha hızlı ve daha etkili emisyon kesintileri sağlamak için bir anlaşma oluşamayacağına yönelik endişeleri artırdı.
Kaynak: Gümrük TV