Dünya İmalat PMI Gelişmeleri Raporu Yayımlandı
Temmuz’da Küresel İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), 0,1 puan azalarak 55,4’e gerilemekle birlikte küresel imalat sektöründe güçlü büyümenin sürdüğüne işaret etti.Öte yandan, tedarik zincirlerinde süregelen aksamalar üretimi ve güveni sınırlarken girdi fiyatları enflasyonunda artışa yol açtı.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Temmuz’da 2,7 puan artışla 54,0’e yükseldi. COVID-19 önlemlerinin gevşetilmesi talep ve üretime ivme kazandırdı. Ancak arz sorunları ve artan ham madde maliyetleri nedeniyle enflasyonist baskılar yüksek seyrini korudu.
Avrupa’da ham madde yetersizliği ve kapasite baskıları enflasyonda rekor yükselişe yol açtı
Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarının yer aldığı Euro Bölgesi’nde İmalat PMI Temmuz’da 0,6 puan azalarak son 4 ayın en düşük değeri olan 62,8’e geriledi. Bu ivme kaybına rağmen imalat sektöründe güçlü büyüme trendi sürdü ve istihdam artışı rekor hızda gerçekleşti.
İmalat PMI hesaplanan 7 Avrupa ülkesinde endeks 60 seviyesinin üzerinde seyretti. En yüksek endeks değeri yine Hollanda’da ölçüldü (67,4). Büyüme Almanya’da son 3 ayın en yüksek hızında gerçekleşirken Euro Bölgesi’nin geri kalanında yavaşladı.
Siparişlerdeki hızlı artış, ham madde arz yetersizlikleri ve tedarik zinciri aksamaları, imalatçıların birikmiş işlerinde rekor artışa yol açtı. Enflasyon hem girdi maliyetlerinde hem de satış fiyatlarında PMI anket geçmişinin en yüksek seviyesine ulaştı.
Asya-Pasifik’te artan COVID-19 vakaları bölgenin önemli bir kısmında büyümeyi olumsuz etkilemeye devam ediyor
Temmuz’da Asya-Pasifik ülkeleri, büyüme eğilimleri açısından karmaşık bir tablo çizdi.
Artan girdi maliyetlerinin de etkisiyle talebin yavaşladığı ve COVID-19 nedeniyle ihracatı olumsuz etkilenen Çin’de, imalat sanayi son 16 ayın en yavaş üretim artışını kaydetti.
Rusya’da ise zayıflayan talep, üretimde daralmanın belirginleşmesine yol açtı.
Tayvan ve Japonya’da ivme kazanan siparişlere bağlı olarak İmalat PMI endeksleri daha güçlü büyüme temposuna işaret etti.
Hindistan’da bazı salgın önlemlerinin gevşetilmesi ve talepteki toparlanma ile PMI güçlü şekilde büyüme bölgesine geçti.
Güneydoğu Asya’nın büyük kısmında COVID19 salgını imalat sektörünü olumsuz etkiledi. En belirgin zayıflama, PMI’ın 13,4 puan düşüşle 40,1’e indiği Endonezya’da yaşandı.
ABD’de İmalat PMI rekor kırdı; Meksika büyüme bölgesine bir adım daha yaklaştı
Temmuz’da ABD İmalat PMI 63,4 ile rekor tazeledi. Üretim, siparişler ve istihdam güçlü büyüme kaydetti. Yaygınlaşan tedarik gecikmeleri nedeniyle firmalar siparişleri karşılamakta zorlandı; girdi ve satış fiyatları rekor artış gösterdi.
Kanada’da faaliyet koşulları iyileşmeyi sürdürdü ve tedarik sorunlarının hafiflediği gözlendi. Meksika’da ise daralma trendi 17 aya ulaştı; ancak Temmuz’da 49,6’ya yükselen İmalat PMI, daralmadan çıkışın yaklaştığına işaret etti.
Brezilya’da güçlenen siparişlerle birlikte üretim ve istihdam artışı hızlanırken diğer yandan enflasyonist baskılar yükseldi. Siyasi istikrarsızlığın etkisiyle Mayıs ve Haziran’da daralan Kolombiya ise Temmuz’da toparlanma kaydetti.
Kaynak: Gümrük TV