Bursa Siyah İncirinde Bitki Koruma Ürünü Kullananlara İdari Para Cezası Verilecek
Duyuruda, Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yazısına atıfla, Dürdane incirinin ekonomik değerinin artırılmasına yönelik “Dürdane (Bursa Siyahı) İncirinin Kesim ve İhraç Tarihlerine Uyulması” konulu 2021-1 sayılı Genelgenin iletildiği, sektörün zarar görmemesi için Genelgede dikkat edilmesi gerekli hususlara yer verildiği belirtildi.Genelgede;
Bursa siyahı incirinin kendine has rengi, tadı ve nefaseti ile "Dürdane İnciri" olarak tescilli olduğu ve Bursa’ya özgü bir meyve olarak, bu alanda bir marka durumunda olduğu ifade edildi. Türkiye siyah incir üretiminin yüzde 90'nını karşılayan Bursa Siyah İncirinin yılda 28 bin ton civarında üretildiği, bunun yüzde 60-70’inin yaş olarak ihraç edildiği ve ülkeye yılda 40-45 milyon dolar döviz girdisi sağladığı bilgisi aktarıldı.
Önceki yıllarda bazı üreticilerin incirde erken olgunlaşmayı teşvik eden, incirde ruhsatı olmayan bitki gelişim düzenleyicisi kullanımından dolayı, hem kendileri hem de Türkiye açısından bazı sorunlarla karşı karşıya kalındığı iletildi. İncirde tavsiye dışı kullanılan bitki gelişim düzenleyicisi kullanılması ve parçalanması sonucu ortaya çıkan maddelerin, insan sağlığı yönünden sakıncalı olduğundan Avrupa'da bu ürünlerle yetiştirilmiş incirin talep görmediği belirtildi. İncirde "Bitki Gelişimi Düzenleyicisinin" yapay bir olgunluk sağlıyor gibi görünse de gerçekte ürünün kalitesini bozduğu, raf ömrünü azalttığı, piyasaya aşırı ürün arzı nedeniyle fiyatların düşmesine ve gelir kaybına neden olduğunun altı çizilerek, bilinçsiz ve sorumsuzca yapılan bu tür faaliyetlerin ülke ekonomisine ve sektör paydaşlarına zarar verdiği vurgulandı.
Bursa Siyahı İncirinin taze olarak gittiği ülke pazarlarında kalite ve tüm özelliklerini koruyarak tüketilmesi ve buna göre yurt dışında talep oluşturmasının son derece önem arz ettiği belirtilerek, sektörün zarar görmemesi için, gerek üreticilerin gerekse ihracatçıların kesim ve ihraç tarihlerini dikkate alarak ürün hasadını yapması ve ürünün daha sonra ihracata gönderilmesinin önem taşıdığına işaret edildi.
Genelgede Bursa Valiliğince şu ifadelere yer verildi:
“Bursa'nın hem lider hem tekel olduğu bu değerli ürünümüzü hak ettiği konumda tutmak ve daha da geliştirmek, üreticilerimizin emeğini ve alın terini korumak, yanlış uygulamalara karşı üreticileri ve sorumluları uyarmak, haksız rekabeti önlemek, sektör paydaşları arasında birbirlerinin zararına yol açan davranışlar yerine, tamamının ortak yararının sağlanmasına çalışmak, lider ve tekel olmanın gerektirdiği sorumluluk duygusu ile tüm üreticilerimizi ortak paydada buluşturmak amacıyla, bu genelgenin çıkarılması ve uygulamaya konulmasında yarar ve zaruret görülmüştür.”
Buna göre:
1- Bursa’da diğer üretim alanlarında (zeytin ve bağ alanları) yapılan zirai mücadele uygulamalarında; üreticilerin her türlü önlemi alarak, rüzgârın yönü, şiddeti, hava akımı gibi unsurlar uygun olduğunda doğru ilaçlama aletleri ile ilaçlamalarını yapmak suretiyle Dürdane İnciri'nin üretim sahalarına, ilaç bulaşmasına fırsat vermeyecek.
2- Bursa Siyah İncirinin kesim (hasat) tarihi; iklim koşulları, sulama, bakım şartları ve doğal olgunlaşma gibi durumları dikkate alınarak Ticaret Bakanlığı Marmara Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyonca belirlenen tarihten daha önce, ihracata yönelik kesim ve depolama yapılmayacak.
3- Üreticiler tarafından fenolojik olgunlaşmadan önce kısa vadede ve erken piyasaya girmek, yüksek fiyat avantajından yararlanmak amacıyla olgunlaşmayı hızlandıran Bitki Gelişim Düzenleyici kullanılmayacak.
4- İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından kurulan denetim ekiplerince kesim ve ihraç izninin verileceği tarihe kadar denetimler aralıksız devam edecek. İl/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin denetim ekipleri tarafından kalıntı analizine gönderilen şüpheli numunelerin, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından analizleri yapılarak sonuçlar ivedilikle ilgili müdürlüklere bildirilecek.
5- İlgili Tarım ve Orman Müdürlükleri ile Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri analiz sonuçlarının zamanında çıkmasından sorumlu olup, kurumlar tarafından gerekli önlemler(Personel izin durumu, analiz makinelerinin çalışması vb.) alınacak.
6- Yasaklamaya uymayanlar hakkında;
a- Hasat öncesi denetim kapsamında yapılan analiz sonucunda tavsiye dışı bitki koruma ürünü kullanımı tespit edilmesi durumunda 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 39. maddesinin "j" bendi gereğince idari para cezası verilecek.
b- Analiz sonucunda tespit edilen yasaklı Bitki Koruma Ürünü kullanılan ürünlerde hasat öncesi ve sonrası denetim talimatı gereği imha ve gerekli işlemler uygulanacak.
c- Yasaklanan Bitki Koruma Ürünü kullananlara ve uygulama yapanlara 40. Maddenin "d" bendi gereğince yasal işlem ve idarî para cezası uygulanacak.
Kaynak: Gümrük TV