Depozitolu Ürünler Geri Dönüştürülerek Hammadde Olacak
Türkiye Depozito İade Sistemi Projesi (TÜDİS); belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen ürünlerin, kullanılması sonrasında iade alınması ve depozito bedelinin geri ödenmesi sistemine dayanıyor.Türkiye Çevre Ajansı tarafından yürütülecek sistem 1 Ocak 2022 tarihinde uygulanmaya başlanacak.
Bu tarihten itibaren, depozito sistemi kapsamında bulunan ambalajlar, piller, elektrikli-elektronik eşyalar, lastikler ve akümülatörler belirli bir depozito eklenerek piyasaya sürülecek. Tüketicilerin ürünü boş ve sağlam şekilde iade etmesi üzerine depozito bedeli tüketiciye iade edilecek.
Bu sistem ile 3-4 yıl içerisinde atıkların yüzde 90’ının geri dönüştürülmesi hedeflenirken, böylece her yıl en az 1 milyon ton ilave atık oluşmasının önüne geçilecek.
Depozito yönetim sistemi sayesinde karton, cam, metal, plastik atıklarının geri dönüştürülemeyen atıklar ile karışık şekilde toplanması önlenmiş olacak. Böylece atıkların toplanması, ayrıştırılması konularında maliyetler azalırken, yüksek kalitede geri dönüşüm sağlanmış olacak.
Sistemin sağladığı en büyük avantajlardan biri ise, geri dönüşüm miktarlarının artmasıyla, üretimde ikincil hammadde kullanımının yaygınlaşması. Bu sayede plastik ve cam sektörü ihtiyacı olan hammaddeyi yüksek fiyatlarla ithal etmeye gerek duymadan, ihtiyacı olan hammaddeyi temiz ve kayıtlı bir şekilde ayrıştırılmış atıklardan karşılayabilecek.
Pandemi döneminde plastik hammadde fiyatlarında fahiş fiyat artışları yaşandığını belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Pandemide plastik hammadde fiyatlarında kısa sürede dolar bazında yüzde 150’leri aşan artışlar yaşandı. Bu fiyat artışlarının perde arkasında ise petrokimya şirketlerinin arz kısıntısıyla karşılaşıyoruz. Depozito yönetim sisteminin Türkiye’de etkin uygulanması hammaddede tedarik güvenliği sağlaması gibi enflasyondaki yükselişi de frenlemeye etki edecek” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Gümrük TV