“Bakanlık Bünyesinde E-Ticaret Dairesi Kurulacak”
İstanbul Sanayi Odası (İSO), dünya ekonomisinde her geçen gün önemini artıran e-ticaret ile ilgili E-Ticaret ve E-İhracatta Fırsatlar Paneli düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde ve Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’ın katılımıyla video konferans yöntemiyle düzenlenen panelde Dünyada ve Türkiye’de E-Ticaret ve E-İhracatın Gelişimi, E-Pazaryeri Tedarikçi ve Müşteri İlişkileri Yönetimi ve E-İhracatta Lojistik, Gümrük ve Ödeme Şekilleri başlıkları tartışıldı.Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ardından konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, e-ticaretin hayatımızda yeni fırsatlar yarattığını söyledi. Pandeminin tek olumlu yanının belki de bu olduğuna dikkat çeken Turagay, Türkiye’nin bu konuda avantajlara sahip olduğunu ifade etti. Türkiye içinde 226 milyar dolarlık e-ticaret hacminin olduğunu kaydeden Turagay, bunun toplam perakende ticaretinin yüzde 15,7’sine denk geldiğini dile getirdi. Turagay, eskiden internetten bir şey alacakları zaman herkesin içinde bir kaygı olduğunu ancak bunun yavaş yavaş aşıldığını anlattı.
Turagay, e-ticaret ile mekandan bağımsız olarak bütün dünyaya açılım imkanına kavuştuklarını aktardı. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99,8’inin KOBİ olduğunu belirten Turagay, bu işletmelerin dört milyar insana erişim imkanına ulaştığına dikkat çekti. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un bu konuya büyük önem verdiğini vurgulayan Turagay, Bakanlık bünyesinde bir E-ticaret Dairesi kuracaklarının bilgisini verdi. Türkiye olarak nitelikli işgücüne, üretme kapasitesi yüksek KOBİ’lere ve kaliteli ürün üreten sektörlere sahip olduklarının altını çizen Turagay, e-ticaretten aldıkları payı artırmak için çalıştıklarını anlattı.
“Ülke olarak e-ticaret trenini kaçırmamamız gerekiyor”
Turagay, e-ticarette lojistiğin çok önemli olduğunu ve lojistik merkezlerinin desteklenmesine yönelik Cumhurbaşkanlığı kararı olduğunu anlattı. Turagay, belirlenen ülkelerde bu çalışmalara başlayacaklarını dile getirdi. E-ticarette Çin ve ABD’nin dünya e-ticaretinin yüzde 71,4’ünü oluşturduğunu belirten Turagay, AB’nin payının ise yüzde 14’ler civarında olduğunu kaydetti. E-ticaretin temel ilgi alanları olduğunu ve önem verdikleri konuların başında geleceğini aktaran Turagay, ülke olarak e-ticaret trenini kaçırmamaları gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de e-ticaret yapan firma sayısının 2019’da 68 bin iken bugün 256 bine çıktığını hatırlatan Turagay, bunun büyük bir artışın işareti olduğunu kaydetti. ABD’nin yeni tedarikçi ülke arayışı içinde olduğunu belirten Turagay, Türkiye’nin de bu ülkelerin başında geldiğini anlattı. Turagay, dünyanın bu yöne gittiğini ve Türkiye’nin bundan faydalanacağını ekledi.
Kaynak: Gümrük TV