AB'ye Taze Biber, Turunçgiller ve Nar İhracatında Pestisit Kalıntı Analiz Sıklığı Uygulanacak
Yazıda, Avrupa Birliği (AB) 669/2009/EC yönetmeliği kapsamında 25 Ocak 2010 tarihinden itibaren başlayan Türkiye menşeli tatlı biber ürününün AB'ye ithalatında AB gümrük kapılarında yüzde 10 sıklıkla doküman kontrolü, fiziksel muayene ve ayniyat denetimi uygulamasının 14 Aralık 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü ile de aynen devam ettiği anımsatıldı.Yazının devamında, AB Komisyonu 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünde 2021/608/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü ile değişiklikler yapıldığı, buna göre 2019/1793/AB Sayılı Tüzüğün Ek I'inde yer alan ve yüzde 10 kontrol sıklığına tabi tatlı biberlere pestisit kalıntısı riski sebebiyle tatlı olmayan biberlerin de (peppers of the Capsicum species (other than sweet)) eklendiği belirtildi.
AB Giriş Sınır Kontrol Noktalarında Türkiye menşeli portakalda yüzde 10, mandalinada (mandarin) yüzde 5, narda yüzde 20 sıklıkla pestisit kalıntısı riskine yönelik kontrol sıklığı uygulamasının devam ettiği ifade edilerek, AB’nin yapmış olduğu kontrollerinde olumsuzluk tespit edilen ürünler için Gıda ve Yem Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) ile Türkiye’ye bildirimde bulunulduğu aktarıldı.
AB Komisyonu risklere ve uygunsuz durumlara ilişkin yeni bilgileri dikkate alabilmek için 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nün I ve II sayılı eklerinde yer alan listeleri altı ayı geçmeyecek periyotlarda düzenli bir şekilde gözden geçirdiği, bu gözden geçirmelerde RASFF bildirimlerinin özellikle dikkate alındığı iletildi. Bildirim alan firmaların ürünlerinin AB sınır kontrol noktalarında daha sıkı kontrollere tabi tutulduğu belirtildi.
Tarım ve Orman Bakanlığınca alınan önlemlere rağmen Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (AB-RASFF) kapsamında biber, greyfurt, limon, portakal, mandalinada pestisit kalıntısı nedeni ile alınan bildirimlerin azalmadığı aksine belirgin şekilde artış gösterdiği vurgulandı.
AB Komisyonundan iletilen Mektupta da aynı hususun dile getirildiği, Komisyonun daha katı koruma önlemlerini değerlendireceğinin ifade edildiği aktarıldı. Sonuç olarak bildirim sayısındaki artışın devam etmesinin; AB tarafından belirlenen mevcut kontrol sıklığının arttırılmasına ve sonucunda önümüzdeki dönemde AB'ye taze meyve ve sebze ihracatının daha sıkı tedbirler ve kısıtlamalarla karşı karşıya kalabileceğine işaret edildi.
Yazıda son olarak, Türkiye’den AB ülkelerine taze meyve ve sebze ihracatında sıkıntı yaşanmaması, Türkiye’nin itibarının korunması ve AB ile olan taze meyve ve sebze ticaretinin daha iyi seviyede sürdürülebilmesi için mevcut tedbirlerin yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi.
Buna göre AB'ye (İngiltere dahil) 19 Temmuz 2021 tarihinden itibaren;
- Taze, soğutulmuş veya dondurulmuş tatlı biberler ve tatlı olmayan biberlerin ihracat partilerinde yüzde 100 oranında,
- Portakal (taze/kurutulmuş), mandalina/mandarin (taze/kurutulmuş), limon (taze/kurutulmuş) ve greyfurt (taze/kurutulmuş) ihracat partilerinde yüzde 100 oranında,
- Nar (taze/soğutulmuş) ihracat partilerinde yüzde 20 oranında pestisit kalıntı analiz sıklığı uygulanacağı bildirildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV