Türk Tekstiline En Fazla Talep Pakistan’dan
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Haziran ayını bir önceki aya göre yüzde 122 artışla diğer beş ayda olduğu gibi rekor kırarak 36, 5 milyon dolarlık ihracatla kapattı. Ocak-Haziran döneminde ise ihracatta yüzde 126 artış gerçekleşti ve bir önceki yıl Ocak- Haziran döneminde ihracat 92 milyon dolarken bu yılın ilk 6 ayında ihracat 208 milyon dolara yükseldi.Bu yılın ilk yarısında en çok ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla; Pakistan, Çin, İtalya, Portekiz ve Hindistan oldu.
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi tekstil ihracatı ve dünyadaki durum ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Jak Eskinazi: “Pandemi sürecinde öne çıkan iki önemli kavram vardı. Birincisi alışkanlıkların değişip kaynakların kullanımının daha bilinçli hale gelmesi ikincisi ise dijitalleşme. Birliğimizin bu dönemde de önceliği sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve her dönem olduğu gibi katma değerli ihracat olmaya devam etti.”
Tekstilin, çevreye en fazla zarar veren ve dünyada en çok su israfına yol açan sektörler arasında yer aldığını belirten Eskinazi, “korona sonrası toparlanmanın hedefinde iklim krizi, çevre dostu üretim ve dijitalleşme olmalı” dedi.
Avrupa Birliği’nin, Avrupa Yeşil Anlaşması ile iklim ve çevreyle ilgili zorluklarla mücadele konusunda etkili düzenlemeler içeren bir yol haritası belirlediğini hatırlatan Eskinazi, anlaşma kapsamında 2030’a kadar karbon salınımını yüzde 50 oranında azaltma, 2050’de ise karbon salınımını sıfıra indirme hedeflerine ulaşmak için yeni stratejiler belirlendiğini anımsattı. Bu hedeflere ulaşabilmek için kademeli olarak yeni sektörel kriterler, vergiler ve iş modelleri uygulamaya konulacağını aktararak sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Biz de sektör olarak gerekli bilinci oluşturup hazırlıklarımızı yaparak bu durumu fırsat haline getirmeyi hedefliyoruz. Yeşil Anlaşma, Türkiye’nin düşük karbonlu üretimi desteklemesine ve bu şekilde yüksek karbonlu ülkelere göre avantajlı konuma gelerek, AB ülkelerine yaptığı ihracatta pazar payını artırmasına fırsat yaratabilir. Yeşil Anlaşma hedeflerine hızlı adapte olacak işletmeler görece rekabet avantajı da elde edeceklerdir.
Bu kapsamda biz de 2021 yılında sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyerek Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle “Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi” konulu bir URGE projesi başlatma kararı aldık. Talep toplama aşamasında olan projemiz üyelerimizin Avrupa Yeşil Mutabakatı başta olmak üzere önümüzdeki dönemde sektörün dinamiklerini etkileyecek sürdürülebilirlik ile ilgili gerekli koşullara hazırlıklı olmalarını sağlamayı amaçlıyor.”
Kaynak: Gümrük TV