AB, İthalatçılardan Sınırda Karbon Vergisi Alacak
Avrupa Birliği (AB)’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, AB'nin net sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine kıyasla en az yüzde 55 oranında azaltmak için hazırlanan teklif paketini kabul etti.Ulaşım, üretim, ticaret ve tüketicileri etkileyecek teklif kapsamında, karbon salınımını azaltmak adına bir dizi sektöre karbon maliyeti getirilirken, AB’ye çelik, alüminyum, çimento, gübre ve elektrik ithalatına karbon sınır vergisi uygulanacak.
Komisyonun önerileri, önümüzdeki on yılda sera gazı emisyon azaltımlarının hızlanmasını sağlayacak.
Teklif hangi sektörleri kapsıyor?
Avrupa Komisyonunun karbon salınımını azaltmak adına kabul ettiği teklif paketiyle aşağıdaki sektörlere sınırda karbon vergisi getirilecek:
Komisyon, gübre, çimento, çelik, alüminyum gibi malların üretiminde yayılan karbon için ödeme yapmak zorunda olan AB firmalarına karşı rekabeti dengelemek adına ithalatçılara karbon sınır vergisi tarifesi getirecek.
Dünyanın en büyük karbon piyasası olan AB Emisyon Ticareti Sistemi (ETS), fabrikaları, enerji santrallerini ve havayollarını karbon salınımını azaltmak adına daha fazla ücret ödemeye zorlayacak. Gemi sahiplerinden de ilk kez karbon salınımının bedelini ödemeleri istenecek.
Kabul edilen teklifle, ulaşım ve inşaat sektörleriyle, ısıtma binalarına karbon yayılımından dolayı ek maliyetler getirilecek.
Yüksek karbonlu havacılık yakıtı ve daha önce vergilendirilmemiş nakliye yakıtı da ücretlendirilecek sektörler arasına girecek.
Benzinli ve dizel araçlara son
Teklifle, otomobiller ve kamyonetler için daha güçlü karbon emisyon standartları getirilecek. Yeni otomobillerin ortalama emisyonlarının 2021 seviyelerine kıyasla 2030'a kadar yüzde 55, 2035'ten sonrasında ise yüzde 100 oranında düşmesini gerektirerek sıfır emisyonlu mobiliteye geçiş hızlandırılacak. Sonuç olarak, 2035 itibariyle kayıtlı tüm yeni arabalar sıfır emisyonlu olacak. Bu da AB’de benzinli ve dizel otomobil satışlarını imkansız hale getirecek.
Elektrikli araç kullanımını artırmak adına Üye Devletler sıfır emisyonlu araç satışlarına uygun olarak şarj kapasitelerini genişletmeleri gerekecek. Ana yollarda elektrik şarjı için her 60 kilometrede bir, hidrojen yakıt ikmali için her 150 kilometrede bir şarj ve yakıt ikmal noktaları kurulacak.
AB üye devletleri ayrıca, karbondioksiti atmosferden uzak tutmak adına ormanlık alan ve çayırlar inşa etmek zorunda kalacaklar.
Haber: Elif TURAN
Kaynak: Gümrük TV