İSO Dünyada İmalat PMI Gelişmeleri Raporunu Açıkladı
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye İmalat PMI Mayıs’ta 49,3 iken Haziran’da 51,3 ile sektörün yeniden büyümeye geçtiğine işaret etti. Pandemi tedbirlerinin gevşetilmesiyle talepte toparlanma yaşandı ancak tedarik sorunları devam etti ve enflasyonist baskılar arttı.Mayıs’ta 56,0 ile 11 yıllık rekor seviyeye ulaşan Küresel İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Haziran’da hafif düşüşle 55,5 değerini aldı.
Küresel imalat sektöründe üretim, siparişler ve istihdam artmaya devam etti. Ancak 24 yıllık veri serisinin rekor düzeyinde ölçülen tedarik zinciri aksamaları, fiyatlarda sert artışa neden oldu.
Avrupa’nın büyük bölümünde PMI’lar 60’ın üzerinde seyrediyor
Euro Bölgesi PMI endeksine dahil olan ülkeler: Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya, İrlanda, İspanya, Hollanda ve Yunanistan.
PMI’ın hesaplandığı sekiz Euro Bölgesi ülkesinden altısı (Fransa ve Yunanistan hariç) ile birlikte Birleşik Krallık ve Çekya’da endeks 60 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. En yüksek PMI değerlerini alan ülkeler yine Hollanda ve Avusturya oldu.
Öte yandan, kıtada süregelen arz yönlü aksaklıklar, üretimi sınırlamaya devam etti. Tedarikçilerin teslim sürelerinde anket geçmişinin ikinci en yüksek artışı gözlenirken birikmiş işler ve girdi fiyatlarında rekor yükselişler kaydedildi.
Salgın Güney Asya’nın önemli bir kısmını olumsuz etkiliyor
Haziran ayında Asya-Pasifik ülkelerinin çoğunluğu büyüme bölgesinde kaldı. Ancak bazı ülkelerde salgının imalat sektörü faaliyetleri üzerindeki baskısı arttı.
Çin, Japonya, Tayvan gibi önemli sanayi merkezleri büyüme trendini korumakla birlikte bir önceki aya göre ivme kaybetti. Güney Kore’de ise büyüme hafif hızlandı.
Haziran’da en yüksek PMI değeri, Mayıs ayına göre düşmesine rağmen Avustralya’da kaydedildi. Önceki yedi ay boyunca bölgede en hızlı büyüyen ekonomi olan Tayvan böylece Haziran’da ikinciliğe düştü.
Hindistan, Vietnam ve Malezya’da sıkılaşan COVID-19 önlemleri nedeniyle İmalat PMI 50,0 eşiğinin altına geriledi. Rusya’da ise talebin yavaşlaması, PMI’ın hafif de olsa daralma bölgesine geçmesine yol açtı.
ABD'de İmalat PMI rekor düzeyini korudu; Meksika ile Kolombiya’da salgının etkisi sürdü
Haziran’da AB İmalat PMI 62,1 ile rekor düzeyini korudu. İyileşen talep sonucu üretim ve yeni siparişler güçlü şekilde büyüdü. Ancak ham madde kısıtları nedeniyle firmalar siparişleri karşılamakta zorlandı ve fiyatlarda artış baskısı hissedildi.
Kanada’da İmalat PMI son 4 ayın en düşük seviyesinde olmakla birlikte güçlü büyüme trendinin sürdüğüne işaret etti. Salgının olumsuz etkisinin devam ettiği Meksika’da ise ekonomik daralma yavaşladı ve toparlanma beklentileri arttı.
Brezilya’da artan COVI -19 vakalarına rağmen imalat sanayi sektörü direncini korudu ve güçlü talebin desteğiyle büyüme hızlandı. Siyasi istikrarsızlık nedeniyle sanayi faaliyetlerinin aksadığı Kolombiya’da ise İmalat PMI Mayıs ayına göre artsa da yine 50,0 eşiğinin altında kaldı.
Kaynak: Gümrük TV