Bakan Muş: "AB ile Ekonomik İlişkilerimizi Daha da Güçlendiriyoruz"
Muş, yeni tip (Covid-19) salgınının dünyada sosyal hayattan iş dünyasına kadar birçok hususu geri döndürülemez bir şekilde değiştirmeye devam ettiğini vurgulayarak, "Türkiye olarak hazırlıklarımızı, içinde bulunduğumuz asra ve geleceğe damgasını vuracak uzun vadeli bir vizyonla yürütüyoruz." dedi.Salgın süreciyle, Avrupa da dahil olmak üzere gelişmiş ekonomilerin, üretim yerlerini coğrafi olarak daha yakın bölgelere kaydırarak tedarik ağlarını çeşitlendirme arayışı içine girdiklerini dile getiren Muş, şunları kaydetti:
"Diğer taraftan, mutant virüsün de etkisiyle Çin-Avrupa rotasında konteyner fiyatları dört katına çıkarken, bölgemizdeki birçok tedarikçi, ülkemize yönelmiştir. Pandemi süreci tüketim taleplerinin ertelenmesine neden olmuştur. Önümüzdeki süreçte pandeminin atlatılmasıyla, uzun süredir ötelenmekte olan küresel tüketim taleplerinin karşılanması noktasında büyük bir fırsat karşımızda durmaktadır. Bu, ihracatımız için büyük bir potansiyeldir. İhracatçımıza düşen, bu fırsatı iyi değerlendirmektir."
Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı olan Avrupa Birliği'nin kendileri için önemli bir çıpa olmayı sürdüreceğine işaret eden Muş, geçen hafta gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi Sonuç Bildirisi'nde, Gümrük Birliği'nin güncellenmesinde AB Komisyonuna yetki verilmesine dair teknik çalışmaların başlatılması hususunda çağrıda bulunulduğunu anımsattı.
Muş, bu kapsamda daha ileri adımların hızlıca atılması gerektiğine ve AB üyeliğinin ülke için stratejik bir hedef olduğuna dikkati çekerek, "Bu husustaki kararlı tutumumuza paralel şekilde Ticaret Bakanlığı olarak bizler de Türkiye ve AB arasında Gümrük Birliği'nin güncellenmesi başta olmak üzere AB ile ekonomik ilişkilerimizi daha da güçlendirmek için var gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz." diye konuştu.
Bu kapsamda, AB Liderler Zirvesi öncesinde Çekya, Macaristan ve Polonyalı muhataplarıyla bir araya geldiğini söyleyen Muş, ayrıca İtalyan, Alman, Fransız ve İspanyol mevkidaşlarıyla görüştüğünü ifade etti.
Muş, bu görüşmelerde ayrıca Türkiye-AB ilişkilerinin tüm boyutları için pozitif bir gündemin hayata geçirilmesinin öneminin altını çizdiğini belirterek, "Buradan bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum, AB'nin Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve menfaatleri ile Kıbrıs Türklerine yönelik olumsuz tutumundan vazgeçmesi en büyük temennimizdir. İlerleme kaydedebilmek ve nitelikli sonuçlara ulaşabilmek için AB tarafının çabalarımıza karşılık vermesi önem arz etmektedir." dedi.
AB Liderler Zirvesi akabinde de Avrupalı muhataplarıyla temaslara hız kesmeden devam ettiğini dile getiren Muş, bu görüşmelerde AB'nin gelecek yıllarda izleyeceği politikaların merkezinde yer alacak "Avrupa Yeşil Mutabakatı"nın önemli yer tuttuğunu söyledi.
Bu amaçla devlet olarak "Sınırda Karbon Düzenlemesi" başta olmak üzere Yeşil Mutabakat ile hayata geçirilecek uygulamaların Türkiye ile AB arasında korumacı politikalara dönüşmemesi ve bu alanda AB'nin yeşil dönüşüme yönelik fonlarına erişim başta olmak üzere, AB ve üye ülkeler nezdinde girişimlerini sürdürdüklerini anlatan Muş, "Bu noktada en büyük beklentimiz, özel sektörümüzün dijital ve yeşil dönüşüm konusunda proaktif bir anlayışla hareket etmeyi bir ilke haline getirmesidir." ifadesini kullandı.
Kaynak: Gümrük TV