Vergi Usul Kanunu, Petrol Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunlarında Değişiklik Yapıldı
Bugün yayınlanan Resmi Gazetede Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yer aldı.Kanun ile Vergi usul Kanunun bazı maddelerine ekleme yapıldı.
Buna göre;
Vergi Usul Kanunun “Fatura ve Fatura Yerine Geçen Vesikalar” başlıklı ikinci bölümünde yer alan “Fatura Nizamı” başlıklı 231. Maddesine ekleme yapıldı,
Yapılan ekleme ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, mal veya hizmetin nev’i miktarı, fiyatı, tutarı satışın yapılma şekli, faaliyet konusu, sektör veya mükellefiyet türünü ayrı ayrı birlikte dikkate alarak, bu süreyi indirmeye ya da faturanın malın teslim edildiği veya hizmetin yapıldığı anda düzenlenmesi zorunluluğu getirmeye yetkili kılındı.
Vergi Usul Kanunun mükerrer 257. Maddesinin birinci fıkrasının 7. Maddesine ekleme yapıldı,
Yapılan ekleme ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Petrol Kanunu, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında lisansa tabi faaliyette bulunanlar ile bu bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretleri kullanma zorunluluğu getirilen ürünleri imal veya ithal edenlerden;
- Yeni şe başlayanlarda 10 milyon,
- Faaliyeti devam edenlerden 100 milyon
Lirasını geçmemek üzere bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının %1’ine kadar ayrıca bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretler verilmesinden önce bu ürünler nedeniyle hesaplanan özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi tutarının toplamına kadar Amme Alacakları kapsamında (menkul mallar hariç) teminat alınacak.
Vergi Usul Kanunun “Kaçakçılık Suçları ve Cezaları” başlıklı 359.maddesine ekleme yapıldı,
Hazine ve Maliye Bakanlığınca Yetkilendirilmediği halde, ödeme kaydedici cihaz mührünü kıran, donanım veya yazılımını değiştiren veya yetkili olsun olmasın cihazın hafızasına yazılımlarına müdahale etmek suretiyle gerçekleştirilen satışlara ait mali belge ve verilerin kayıt altına alınmasını önleyen, kayıt altına alınan bilgileri değiştiren, silen, Hazine ve Maliye Bakanlığa ve diğer kurumlara bilgi, belge ve veri aktarılmasını önleyen kişilere 3 yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek.
Söz konusu suçların işlendiğinin inceleme sırasında tespiti halinde incelemenin tamamlanması beklenmeksizin rapor düzenlenebilecek ve rapor Cumhuriyet Savcılığına bildirilecek. Kamu davasının açılması için incelemenin tamamlanması beklenmeyecek.
Petrol Kanunu
Petrol Kanunun 3. Maddesine bir ekleme yapıldı,
Petrol Kanunu uyarınca dağıtıcı, ihrakiye teslimi ve bayilik lisansları ile Kurum tarafından belirlenen diğer lisans türlerine ilişkin olarak lisan başvurusu, lisans tadili veya lisans süresi uzatılmasına ilişkin taleplerin yerine getirilmesi için vadesi geçmiş SGK prim Borcu, idari para cezası ve vergi borcu bulunmadığına dair belge aranacak.
Kanunun 9.maddesine bir ekleme yapıldı,
Dağıtıcılar, herhangi bir dağıtıcıdan aldıkları akaryakıtı başka bir dağıtıcıya satamayacak.
Kanunun 19. Maddesine bir ekleme yapıldı,
Denetim sistemini usulüne uygun olarak kurmak ve uygulamak üzere yetkilendirilen tüzel kişilere, yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde Kanunda buna ilişkin düzenlenen idari para cezasının onda biri oranında idari para cezası uygulanacak.
Kanunun 20.madesine bir ekleme yapıldı,
Kanun kapsamında yapılan talep veya işlemlerde, kanuna karşı hile veya yalan beyanda bulunulduğunun tespiti durumunda lisansı iptal ediliyor.
Yapılan ekleme ile bu kapsamda lisansı iptal edilenlere yedinden lisans verilmeyecek.
Aynı madde kapsamında lisansa tabi faaliyetlerden bulunanlardan Vergi Usul Kanunu kapsamında istenilen teminatı vermeyenlerin faaliyeti teminat verilinceye kadar durdurulacak. Bu süre içerisinde tesis başka bir kişi tarafından da işletilemeyecek.
Sıvılaştırılmış Petrol Gazları ve Elektrik Piyasası Kanunu
Kanunun 3. Maddesine bir ekleme yapıldı,
Dağıtıcı ve bayilik lisansları ile Kurum tarafından belirlenen diğer lisana türlerine ilişkin olarak lisans başvurusu tadile veya lisans süresi uzatılmasına ilişkin taleplerde vadesi geçmiş SGK prim borcu, idari para cezası borcu ve vergi borcu bulunmadığına dair belge aranacak.
Kanun kapsamında lisansa tabi faaliyetlerde bulunanlardan Vergi Usul Kanunu kapsamında istenen teminatlar verilinceye kadar piyasa faaliyeti durdurulacak. Bu süre zarfından ilgili tesis başka kişilerce işletilemeyecek.
Resmi Gazete için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV