Covid-19 Salgını DTÖ’nün Odağında
Toplantının ardından açıklama yapan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, toplantıda üç ana başlıkta anlaşıldığını belirtti. Bu başlıklar ile zararlı balıkçılık sübvansiyonlarını dizginleme, gıda güvenliği odaklı tarım verileri ve Covid-19 pandemisine ve gelecekteki sağlık krizlerine karşı yürütülecek çabaları desteklemek konularında DTÖ’nün atacağı adımların ana çerçevesi planlandı.Temmuz ayına kadar üyelerin balıkçılık sübvansiyonları konusunda bir anlaşmaya varabileceklerini ve 30 Kasım-3 Aralık arası Cenevre'de gerçekleştirilmesi planlanan toplantıda planların netlik kazanabileceğini ifade eden Genel Direktör, balıkçılık sübvansiyonları konusunda üyeleri gerekli esnekliği uygulamaya çağırdı. Temmuz ayında anlaşmayı tamamlamak için bakanlıkların katılımı gerekliyken, komiteleri bakanların çözmesi gereken asgari sayıda çözülmemiş sorunu içeren bir müzakere metni taslağı hazırlamaya ve müzakerelerin başkanı Kolombiya Büyükelçisi Santiago Wills ile birlikte çalışmaya çağırdı.
Pek çok üye için tarımda olumlu sonuçların gerekli olduğuna dikkat çeken Okonjo-Iweala, salgının ve dünya çapında artan açlığın DTÖ “gıda güvenliği paketi” için güçlü bir örnek oluşturduğunu söyledi. Gıda güvenliği paketinin unsurları arasında kamu stoku, Dünya Gıda Programı kapsamında ihracat kısıtlamalarından muafiyet, yerel destek, şeffaflık ve özel koruma mekanizması bulunuyor.
Genel Direktör, birçok komitenin ifade ettiği, 12. Bakanlar Konferansının ticaret ve sağlık konusunda somut yanıtlar verebileceği görüşünü memnuniyetle karşıladığını belirtti. DTÖ'nün odak noktasını ihracat kısıtlamaları ve aşı üretim hacimlerini artırma ihtiyacı üzerine kurmasının liderlerin dikkatini ve ilgisini çektiğini vurguladı.
DTÖ’nün; aşı üreticilerinin, uluslararası kuruluşların, sivil toplumun ve üyelerin Covid-19 aşılarının küresel kıtlığıyla mücadele çabalarına nasıl katkıda bulunabileceğini incelediklerini kaydeden Okonjo-Iweala, Hindistan'ın çok sayıda aşı ihraç etmesini takriben Covid-19 vakalarındaki yükselişin ortasında üyelerin Hindistan'a verdiği desteğe övgüde bulunarak "DTÖ üyeliği birlikte çalışmak, birbirini desteklemek üzerine olmalı " ifadelerini kullandı.
Genel direktör üye gruplarının, hizmetler iç düzenleme, e-ticaret, yatırımın kolaylaştırılması, kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi, mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra ticaret ve iklimle ilgili konular gibi alanlarda ilerleme arzusunun sinyallerini verdiğini belirtti.
Okonjo-Iweala üyelere, plastik kirliliği ve çevresel sürdürülebilirlik alanlarında ortak bildiri girişimleri için çağrıda bulunduklarını söyledi.
Kaynak: Gümrük TV