21. Yüzyılın En Büyük Kalkınma Projesi: “Kuşak ve Yol Girişimi Projesi”
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik iş birliğini artırmak amacıyla “Çin ile İş Yapmak & Ticaret ve Yatırım Fırsatları Semineri” düzenledi. İSO, Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan´ın ev sahipliğinde video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen etkinlikte Bahçıvan, açılış konuşması yaptı.Bahçıvan konuşmasında, AB ve Çin arasında 30 Aralık 2020 tarihinde prensipte ana hatlarıyla anlaşılan ve taraflar arası pazar erişiminde mütekabiliyet esasının gerçekleştirilmesini hedefleyen AB-Çin Kapsamlı Yatırım Anlaşmasına dikkat çekti.
İmzalanması durumunda Avrupalı şirketlerin Çin pazarına erişimini kolaylaştıracak olan anlaşmanın Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini söyleyen Bahçıvan, “Son 30 yılda ortalama yüzde 6’lık oranla dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olan Çin, yine dünyanın en hızlı büyüyen tüketici pazarı ve en büyük imalat sektörüne sahip ülkesi durumunda. Türkiye ile Çin arasındaki ticari ilişkilere baktığımızda, Çin, toplam dış ticaret açığımızın neredeyse yarısını verdiğimiz bir ülke. Yaklaşık 3 milyar dolar ihracat yaptığımız Çin’den 23 milyar dolar ithalat yapıyoruz. Ticaret açığının telafi edilmesi noktasında; Türkiye´nin Çin´e ihracatında artış potansiyeli taşıyan ve rekabet üstünlüğü olan ürünlere odaklanarak, ihracatımızı artırmak ve bu pazarda yer almak biz sanayicilerin en önemli hedeflerinden biri olmalıdır” dedi.
Konuşmasında Türkiye´nin de dahil olduğu; toplam 68 ülkeyi kapsayan ve 21. yüzyılın en büyük kalkınma projesi olarak tanımlanan Kuşak ve Yol Girişimi’nin Asya’yı, Afrika’yı ve Avrupa’yı birbirine bağlamayı hedeflediğini de vurgulayan Bahçıvan, girişimin karayolları, tren yolları, limanlar ve enerji nakil hatlarını içeren milyarlarca dolarlık altyapı yatırımlarını da kapsadığını hatırlattı.
Bu noktada pandeminin küresel ekonomide en fazla etkilediği alanların başında, tedarik zincirlerinin geldiğinin altını çizen Bahçıvan “Kuşak ve Yol Girişimiyle; söz konusu bölgelerdeki ulaşım, telekomünikasyon, enerji ve diğer altyapı ağlarının inşası ve birbirine entegre edilmesi amaçlanıyor. Bölgeler arası gümrük ve vergi koordinasyonuyla birlikte; ticaret ve yatırım fırsatlarının yeniden canlandırılması ve az önce belirttiğim tedarik zincirlerinin daha da kolaylaştırılması hedefleniyor. Ülkemiz, hiç kuşkusuz güçlü sanayi altyapısı ve eğitimli işgücü ile Avrupa ve Ortadoğu pazarlarının kalbinde eşsiz bir konumda bulunuyor. Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Çinli firmaların ülkemize gerçekleştireceği yatırımlar; yaratacağı istihdam, beraberinde getireceği teknoloji ve know-how ile birleştirildiğinde, karşılıklı fayda prensibi temelinde bir ticaret ve yatırım sinerjisi oluşturulabilecek” dedi.
Kaynak: Gümrük TV