Serbest Bölgeye Alınan Maske ve Dezenfektan Yurtdışına İhraç Edilebilir mi
tcdd.pdfGümrükler Genel Müdürlüğü İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallar Serbest Bölgelere Yapılan İhracat konulu bir yazı yayınlandı.Yazıda, Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün İhracı Yasak ve Ön İzne Tabi Eşya Serbest Bölgeler konulu yazısında yer alan huşulara göre işlem yapılması istendi.
Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü yazısında ise,
İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (İhracat: 96/31)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2020/4) ile İhracı Ön İzne Bağlı Mallar Listesine eklenen, koruyucu maske, koruyucu iş elbisesi, kimyasallara karşı kullanılan koruyucu önlükler, koruyucu gözlükler, tıbbi ve cerrahi maske ve tıbbi steril/non-steril eldivenlerin COVID-19 salgını nedeniyle ülkemiz genelinde alınması zorunlu olan tedbirlerin bir gereği olarak serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmaların kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere Türkiye’den satın almaları halinde 5.000 USD altı eşya olarak veya ihracat rejimi kapsamında Türkiye’den serbest bölgelere sevkinin gerçekleştirilmesinin uygun olduğu hakkında yazıların olduğunun altı çizildi.
İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: İhracat 2006/7)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat 2020/5) ile de Etil Alkol, Kolonya, Dezenfektan, Hidrojen Peroksit, Yalnız Meltblown Kumaş, İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine eklenmiş olduğu belirtildi.
İhracı Ön İzne Bağlı Mallar ile İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine eklenen eşyalarında serbest bölgelere girişinin uygun olduğu belirtildi. Ancak buna rağmen bazı serbest bölge müdürlüklerinden uygulamada sorunlarla karşılaşıldığının şeklinde bilgiler geldiğinin altı çizildi.
Serbest bölge firmalarının faaliyetleri esnasında kullandıkları sarf malzemelerinin hızlı bir şekilde Türkiye’den sağlanmasına yönelik Genel Müdürlük tarafından serbest bölgede bulunan firmaların ihtiyaçlarına yönelik girişlerinin yalnızca bölge firmalarının faaliyetleri esnasında kullanacakları sarf malzemesi olabileceği ifade edildi. Türkiye’den temin edecekleri sarf malzemesi niteliğindeki bu türden eşyanın, ön izin, kayıt, yasak ve benzeri ihracata yönelik tedbirlere tabi tutulmaksızın, Serbest Bölge İşlem Formu (SBİF) ile serbest bölgelere girişine izin verilmesi, serbest bölgelerdeki işyerlerinde gerekli ihtiyacın karşılanabilmesi açısından önemli olduğu vurgulandı.
5000 ABD Dolar veya karşılığı Türk Lirasını geçmeyen, sarf malzemesi olarak Türkiye’den gelen eşyanın, serbest bölgeler üzerinden yurtdışına çıkışı mümkün olmadığı ve bu yöndeki Serbest Bölge İşlem Formu (SBİF)’larının Serbest Bölge Müdürlükleri tarafından işleme alınmaması gerektiği talimatlandırıldı.
Söz konusu yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV