Covıd-19 Salgını Sebebiyle İhracatında Ve İthalatında Ön İzne Bağlanan Tıbbi Cihazlar İçin Ön İzin Başvuru Kılavuzu
Covid-19 salgını nedeniyle bazı ürünlerin ihracatında ve ithalatında ön izin süreçleri başlatılmıştı.İhracı Yasak Ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (İhracat: 96/31)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile Kişisel Koruyucu Donanım kapsamında piyasaya arz edilen “Koruyucu Maske (Gaz, Toz ve Radyoaktif Toz Filtreli Maskeler)”, “Tulum (Koruyucu İş Elbisesi)”, “Sıvı Geçirmez Önlük (Kimyasallara Karşı Kullanılan Koruyucu Önlükler)” ve “Gözlük (Koruyucu Gözlükler)” ile Tıbbi Cihaz Yönetmeliği kapsamında piyasaya arz edilen “Tıbbi ve Cerrahi Maske” ve “Tıbbi Steril/Nonsteril Eldiven” isimli ürünlerin ihracatı, Tıbbi Cihaz Yönetmeliği kapsamında piyasaya arz edilen; Ventilatör, Ecmo, Oksijen Konsantratörü, Flow sensör, Ekspirasyon valfi, Oksijen sensörü, Ventilatör devreleri, Hasta devreleri (Anstezi/Ventilatör devresi), IV Kanül, Entübasyon Tüpü ve Yoğun Bakım Monitörü isimli ürünlerin ihracatı ve insanlar için kullanılan 3822.00 ve 3002.15 Gümrük Tarife Pozisyonlarındaki eşyaların ithalatı, Türkiye İlaç ve Tıbbi cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından ön iznine bağlanmıştı.
TİTCK, ön izin başvuru süreçlerinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için bir kılavuz yayınladı. Kılavuza göre;
İhracat ve ithalat ön izin belgeleri TİTCK Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi (EBS) üzerinden yapılacak.
İhracat ve ithalat ön izin başvurusu yapacak firmaların EBS’de firma kayıtlarının bulunması gerekiyor. https://ebs.titck.gov.tr adresi üzerinden hem firma kayıt işlemleri hem de ithalat/ihracat ön izin başvuru işlemleri gerçekleştiriliyor.
EBS kullanımına ilişkin kılavuzlara aynı sayfada yer alan firma kullanıcı kılavuzu ve elektronik imza ile ilgili sıkça sorulan sorular kısımlarından ulaşılabiliyor. Kayıt sürecinin ilgili dokümanlara uygun olarak yürütülmesi gerekiyor.
İthalat ön izin başvuruları yalnızca imalatçısı tarafından Vücut Dışında Kullanılan (Invitro) Tıbbi Tanı Cihazları Yönetmeliği kapsamında piyasaya arz edilen ve Ürün Takip Sistemi’nde (ÜTS) kayıtlı durumda olan ürünler için yapılabilecek.
Tebliğ kapsamında yapılacak ihracat ön izin başvurularında, başvuru yapılacak ürün grupları içerisinde tıbbi cihaz yönetmeliklerine göre piyasaya arz edilmiş ürünlerin bulunması durumunda; tıbbi cihaz olarak piyasaya arz edilen ve ihracı amaçlanan bu ürünlerin ÜTS’de kayıtlı durumda olması gerekli.
Vücut dışında Kullanılan (In-vitro) Tıbbi Tanı Cihazları Yönetmeliği kapsamında piyasaya arz edilmeyen ancak bu Yönetmeliğe tabi ürünler ile aynı GTİP koduna sahip ürünler ithalat ön izin başvurusu kapsamında değil. Bu ürünlerin bu kapsamda olmadığına ilişkin TİTCK’den ayrı bir izin alınmasına ve dolayısıyla ayrı bir başvuru yapılmasına gerek yok.
İhracat başvuruları, gümrük beyannamesi her ülke için ayrı olarak oluşturulduğundan yalnızca o ihracat beyannamesine esas olmak üzere her ülke ve her ihracat işlemi için ayrı olacak şekilde yapılmalı.
İthalat başvuruları, gümrük beyannamesi her ülke için ayrı olarak oluşturulduğundan yalnızca o ithalat beyannamesine esas olmak üzere her ülke için ayrı olacak şekilde yapılmalı.
Ön izin başvurularında aynı başvuruda birden fazla ürün yer alacak şekilde başvuru yapılabiliyor. Aynı başvuruya eklenmiş birden fazla ürün için tek bir elektronik belge düzenleniyor. Ancak aynı başvuru kapsamında hem ihracat hem de ithalat başvurusu yapılamıyor.
Başvuru yapılması ile birlikte EBS tarafından e-takip numarası, evrak sayısı ve evrak tarihi oluşturuluyor. EBS tarafından e-takip numarası, evrak sayısı ve evrak tarihi verilmeyen başvuru tamamlanmamış olacağından başvurunun e-takip numarası, evrak sayısı ve evrak tarihi aldığından emin olunması gerekiyor.
Yapılan başvuruya istinaden EBS tarafından otomatik olarak Ticaret Bakanlığı’ndan TPS numarası alınır ve bu numara firma kayıt esnasında belirtilen elektronik posta adresine gönderilir. Bu sayede firma kendisine elektronik posta aracılığı ile gönderilen numara üzerinden ihracat ve ithalat işlemlerini gerçekleştirebilecek.
İthalat başvurularında gönderilen TPS numarası, 6 ay süre ile geçerli olup ithalatına izin verilen toplam miktarı aşmamak kaydıyla bu süre içinde kısmi miktarda ürün ithalatı için kullanılabiliyor. İhracat başvurularında ise gönderilen TPS numarası 15 gün süre ile geçerli olup kısmı miktarda ürün ihracatı için kullanılamıyor.
Yapılan ihracat ve ithalat ön izin başvurularının durumu, “Başvurular” bölümünde yer alan başvuru listesinden takip edilebiliyor.
Kılavuzda ayrıca İthalat ve ihracat başvuru işlemlerinin EBS üzerinden hangi adımlar izlenerek yapılacağı da anlatılıyor.
Kılavuza ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV