Gemilerde Zalim Var Ordinoda Talim Var
Bu yazıyı yazıp yazmamak konusunda çok tereddüt yaşadım. Yazmasam diye düşündüğümde derin bir ihanet hissi kapladı içimi, yazmayı düşündüğüm de çok yorgun hissettim kendimi. Neden mi? Müdürlüğe yaz, Bölgeye yaz, Bakanlığa yaz, yaz yaz yaz! Küçük bir dereye bırakılan kağıt gemiler gibi akıbeti belli olmayan boş bir söz söylemek istemediğimi hissediyorum.Fakat tutamadım kendimi yazdım. Bu sefer bu sözlerin birilerine ulaşacağını düşünüyorum. Yazıda aralarda bulanık da olsa birkaç fotoğraf paylaşacağım sizlerle. Pes. Gerçekten pes.
Ortalık virüsten kırılırken, Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve diğer bakanlıklar bu mücadele dönemin de tek tek insanları takip edip sosyal mesafe, hijyen diye bar bar bağırırken hatta polis arkadaşlar yaş almış vatandaşların market alışverişini yaparken, PES!
İnsanın bu neymiş arkadaş diyesi geliyor…
Geçtiğimiz günlerde Gümrük TV’de bu konuda bir haberde vardı. ‘Ordino Alımları Teması Arttırıyor’ şeklinde bir haberdi. İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği de bu konuda UTIKAD ve Vapur Donatanları Derneğine gerekli yazıları yazdı. Bu yazılar henüz taze. Nasıl yanıtlar gelir sizce?
Ordino ücreti caiz mi, değil mi konusuna girmeyeceğim. Dış ticaret erbabı ile taşımacılık, acentelik faaliyeti yürüten firmalar arasında bir konu olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu günün konusu da değil.
Gördüğünüz fotoğraflar Arkas’ta her gün yaşanan sıradan görüntülerden aslında. Arkas’ın adını bir hedef olarak vermiyorum. Diğer acentelerde de durum aşağı yukarı aynı. Arkas’a İGMD tarafından resmi olarak yazı yazıldı. Bu yüzden Arkasın adını vermekte bir sakınca görmüyorum.
Şimdi asıl soru şu; çalışanlarının belli bir bölümünü evde çalışma için teknik alt yapıya kavuşturan bu koca koca şirketlerin yöneticileri kapılarının önünde oluşan bu kalabalığı görmüyorlar mı? Elbette görüyorlar. Peki neden bekleme salonuna sosyal mesafeye uygun bir oturma düzen hazırlamıyorlar? Hemen herkesin lafını esirgemediği minibüsçü arkadaşlar bile sosyal mesafe kuralına zarar etme pahasına uyuyorken! Bu sorunun cevabını kendilerinden bekliyoruz. Ordino verilen yerlerde ordino alımı için bekleyen Gümrük Müşavirliği Şirketi personeli arkadaşların sağlığını koruyacak temizlik malzemelerini de göremiyorum, neden?
Lojistik sektöründe ekonomik olarak güçlü şirketler denince akla ilk olarak gemi acenteleri gelir. Uluslararası bağlantıları, kalabalık çalışma ekipleri, limanlarda ki operasyonel güçleri, elektronik altyapıları.. Gerçekten çok güçlüler.
Bu gücü deniz yolu ile gelen yüklerde dış ticaret işlemlerine başlayabilmek için gerekli evrakların temini konusunda yıllardır kuyruklarda bekleyerek derin bir şekilde hissediyoruz. Bu gün günlerden ‘Benim kurallarıma göre oynayacaksınız’ günü değildir. Bu denli güce, elektronik altyapıya sahip firmaların hiç olmazsa içinde bulunduğumuz olağan üstü salgın günlerinde ordinoları elektronik araçlarla vermesi gerekir.
Telex Release
Telex Release bu duruma örnek olabilir. Konşimento asılları ibraz edilmeden de ordino alımı yapabilmenin kullanılan bir yolu, Telex Release. İstenirse buna benzer yollar oluşturulabilir. Ordinolarda elektronik yollarla teslim edilebilir. Ordino ve depo ücretleri bankalar yoluyla ödeniyor. Ordino alımı süreçlerinin tamamı bu süreçte elektronik yollarla çözümü olabilecek konular olarak ele alınabilir. Çünkü bu uluslararası bir pandemi durumu.
Gemi acentelerinin hemen bu günden başlamak üzere bu durumu iyileştirme yönünde girişimlerde bulunmaları topluma karşı görevleridir. Aksi halde devlet tarafından haftalardır yapılan salgınla mücadele düzenlemelerine muhalefet etmiş olacaklar. Bu iyileştirmelerin yapılmaması tüm halkımızın sağlığını tehlikeye atan bir konu. Temasın sıfırlanması gerekiyor. Ticaret Bakanlığı konuya dahil olmadan gemi acentelerinin bu konuyu çözmeleri yerinde olacaktır.
Kaynak: Gümrük TV