Gümrüklü Sahalarda Çalışma Şartları
Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği, basın kuruluşlarına COVID-19 salgını nedeniyle gümrüklerde yaşanan durumları özetleyen ve söz konusu durumda salgınla mücadele konusunda önerilerini içeren bir basın bildirimi gönderdi.Güzel ülkemizin her ferdinin sağlıklı kalabilmesi için büyük önem taşıyan güzide gümrük camiasının taleplerinin bir an önce gerçekleşmesi umuduyla, Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği’nin Basın Bildirimini aynı şekilde yayınlıyoruz.
"Bilindiği üzere Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada hayat neredeyse durmuş, herkes kendini eve kapatmış ve salgının durmasını beklemektedir.
Bu süreçte sağlık çalışanları gerek doktoru gerek hemşiresi ve gerekse diğer çalışanlarıyla görevinin başında ve fedakarca çalışmalarına devam etmektedir. Bu nedenle, sağlık çalışanlarımızın çok büyük takdir ve teşekkürü hak ettiğini düşünmekteyiz.
Bu bağlamda çalışan başka sektör mensubu insanlarımız da bulunmakta, kolluk kuvvetlerimiz, taşımacılık işi ile uğraşanlar, market, fırın çalışanlarımız, basın mensupları ve aklımıza gelmeyen pek çok çalışan. Ama vatandaşlarımızın sosyal hayatta fazlaca karşılaşmadıkları ama ekonominin gizli kahramanları statüsünde olan Gümrük çalışanları da sağlık çalışanlarımız kadar risk içindedir.
Salgının bize getirdiği iki temel sorun vardır, biri sağlık diğeri ise ekonomik sorunlardır. Ülkemizin gelir elde edebilmesi için ihracata ihtiyacı olduğu kadar, ihraç ürünlerinde kullanmak üzere ham madde ve yarı mamule de ihtiyaç vardır. Dünyada alınan önlemler insanların seyahatini kısıtlarken, malların sevkiyatını kısıtlamamış ve dış ticaret devam etmiştir. Bu nedenle, karayolu, havayolu, denizyolu ve demiryolu sevkiyatlar tüm dünyada olduğu gibi bizde de devam etmektedir.
Salgının ilk başladığı günden itibaren dış ticaretin sekteye uğramaması için çalışmalarına ara vermeyen Gümrük Memurları, Gümrük Müşavirleri ve Gümrük Müşavir Yardımcıları dış ticaretin sekteye uğramaması için fedakarca görevlerine devam etmektedirler.
Meslek mensuplarımız evlerinde rahatça oturmak varken, dış ticaretin kesintiye uğramaması, ülke ekonomisini ayakta tutmak adına çalışmalarına devam etmekte ve aileleriyle birlikte büyük risk almaktadır. Özellikle salgının başlangıç aşamasında yurtdışından gelen şoför, mürettebat, evrak ve malzeme ile direk temas halinde kalan Gümrük Müşavirleri sağlık çalışanlarından sonra en büyük risk grubu olmuşlardır.
Bakanlığımızın, salgının ilk günlerinden itibaren yapmış olduğu çalışmalar bizler açısından son derece olumlu olmuştur. Bakan Yardımcılarımıza ve tüm bürokratlarımıza özverili çalışmalarından ve bizimle sürekli irtibat halinde olmalarından dolayı müteşekkiriz. Bakanlığımızın, Gümrük Müşavirleri Dernekleri ile almış oldukları tedbirler gereğince zaman içinde temaslar en aza indirilmiştir. Yabancı şoförler yurtiçine alınmamış, mürettebat geldikleri araçta izole edilmiş, eşyalar dezenfekte edilerek depolara konulmuştur. Ancak her konuda olduğu gibi burada da birtakım sıkıntılar yaşanmaktadır.
İthali ve ihracı yapılan eşyaların kontrolünün sağlanması amacıyla Gümrük İdarelerinde çalışan memurlar ve müşavirler birbiriyleriyle olan teması ne kadar azaltmış olsalar da binaların fiziki yapısından dolayı sosyal mesafe kurallarına uyulamamaktadır. Öncelikle, bu fiziki alt yapının düzenlenmesinde fayda olacaktır.
Memurların işlemleri en kısa sürede tamamlayarak gereksiz yığılmaların önüne geçmeleri gerekmektedir. Aksi halde işlemi bitmeyen her müşavir fiziken beklemek zorunda kalarak, her ne kadar maske takmış olsa da sosyal mesafe kuralına uyamamaktadır. Bu süreçte, eşyaların fiziki muayene edilmesi kriterinin kaldırılması veya en aza indirilerek, belge kontrolü yapılması çözüm olacaktır.
Gümrük binalarının belirli zamanlarda dezenfekte edilmesinin, çalışanlar ve iş takibi yapan müşavirler için sosyal mesafeye uygun ortamların organize edilmesinin sağlanması önemlidir.
Karayolu ile gelen ve giden eşyalar için sınır kapılarında şoför değişimi ile temassız ticaret uygulanmasına başlanmıştır. Ancak, yurtdışından gelen T.C. vatandaşı tır şoförleri, araçlarını yeni şoföre bırakıp 14 gün evde karantinaya gitmesi gerekirken, önce depolara eşya boşaltmaya giderek karantina kuralına uymamaktadırlar. Bunların denetlemesinin çok sıkı yapılması gerekmektedir.
Hastalık üzerinde yapılan incelemelerde anlaşıldığı üzere sadece ateş ölçerek pozitif kişilerin tespit edilmesi mümkün bulunmamaktır. Dolayısıyla, tüm bu çalışmak zorunda olan sektörlerdeki kişilerin testlerinin yapılması, gümrük çalışanlarına da öncelik verilmesi daha uygun olacaktır.
Nakliyecilerin şubelerini kapatması ve tek merkezden evrak vermeleri nedeniyle meslektaşlarımız daha da zor duruma düşmüşlerdir. Tek Merkezden evrak alımı için kalabalık halinde bekleme zorunluluğu oluşmuş, hastalığın yayılmasına meydan verilmiştir. Nakliyecilerden alınması gereken evrakların en aza indirilmesi hatta tüm evrakların elektronik ortamda (e-posta vb.) alınması bu süreçte hastalığın yayılmasını engelleyecek en önemli faktördür.
Gümrük Müşavirleri ve Yardımcıları ülkemizin iyi gününde de kötü gününde de çalışmalarına aksatmadan devam eden ekonominin ayakta kalması için Dış ticaretin bel kemiği olarak çalışan bir meslek grubudur. Taleplerimizin tamamı ülkemiz dış ticaretinin “sağlıklı” bir şekilde gelişiminden ibarettir.
Taleplerimizi kısaca özetlemek gerekirse;
1. Eşyaların fiziken muayene edilmesi kriterinin hiç olmaması veya en aza indirilerek, belge kontrolü yapılması
2. Gümrük binalarının belirli zamanlarda dezenfekte edilmesi,
3. Hem memurlara hem de Gümrük Müşavir ve Yardımcılarına koruyucu elbise temini,
4. Çalışanlar ve müşavirler için sosyal mesafeye uygun ortamların organize edilmesi
5. 14 gün evde karantinaya alınan tır şoförlerinin denetiminin yapılması
6. Nakliyecilerden evrak alınmadan, elektronik ortamda (e-posta vb.) belgelerin temin edilmesi
7. Antrepolara ödenen ardiye ücretlerinin sadece Banka yoluyla yapılması, nakit ödenmemesi.
8. Gümrük çalışanlarına düzenli olarak test yapılması
Saygılarımızla,
Aslıhan ÇELEBİ
Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı"
Kaynak: Gümrük TV