TİM Export Talks Paneli Online Olarak Gerçekleştirildi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Covid-19 sürecinde daralan uluslararası ticaretin etkilerini, ihracatta yaşanan kaybı telafi etmek için büyükelçileri ağırladığı “TİM Export Talks” online paneller serisine başladı.“Covid-19 sonrası Çin'de ihracatçılar için hangi fırsatlar var?” konulu ilk panel, TİM Başkanı İsmail Gülle ve Türkiye Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen'in katılımıyla TİM'in sosyal medya hesaplarından canlı olarak gerçekleştirdi. Panelde, Covid-19 sürecinde Çin'de alınan tedbirler, Çin ekonomisinin salgın sonrasındaki durumu, iki ülkenin dış ticaretindeki gelişmeler ve önümüzdeki döneme dair fırsatlar değerlendirildi.
Türkiye'nin ihracatının yıla iyi başladığını ancak pandeminin etkisiyle mart ayında dünya ihracatına paralel kayıplar yaşadığını belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, ilk defa böyle bir süreç yaşandığını ve alınan tedbirlerin uygulanmaya çalışıldığını ifade etti. Gülle, “Dünyada bu süreçten sonra her şeyin değişeceği yönünde beklentiler var. Biz de buna inanıyoruz. Mutlaka dünya ve Çin bu süreçten etkilendi. Bizim iki ülke arasındaki ticareti daha iyi noktalara getirmek için gerekli altyapıyı kurmamız gerekiyor. Sanal B2B'ler yapma konusunda çalışmalara başladık. Biz TİM olarak bu zamana kadar yaptığımız gibi bundan sonra da elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bu süreçten sonra sahaya çıkarak ihracatımızı artıracağız“ dedi.
Gülle “TİM Export Talks” için özel bir 'Çin Raporu' hazırladıklarını ifade ederek. Online toplantıdan çıkacak önemli hususları ve önemli ipuçlarını da ekleyerek, Çin Raporunu hemen 95 bin ihracatçının kullanımına sunacaklarını belirtti.
Türkiye Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen ise Çin'de tedavi sürecinin devam ettiğini belirterek, Çin'de yurtdışı kaynaklı ikinci bir salgından korkulduğunu, bu nedenle yurtdışından giriş çıkışların kısıtlandığını ifade etti. Tedbirlerin kademeli olarak tedbirler azaltıldığını hatırlatarak çarkların tekrara dönmeye başladığını belirtti.
Önen, Çin ekonomisindeki son durum ve Türkiye için Çin'deki fırsatlarla ilgili olarak eğer Çin’de bir fırsat yakalamak isteniyorsa, Çin'i alternatif pazar olarak görmemek gerektiğini, böyle görülürse Çin’in ana pazar olamayacağını ifade ederek “Çin'de birçok markamızla olabiliriz. Hem buraya ihracatımızı artırmalı, hem de Çin'deki yatırımcının Türkiye'de daha fazla yatırım yapmasını sağlamalıyız. Bunun için çok iyi rakip analizleri ve sektör analizleri yapmamız gerekiyor. Türkiye'de kimin hangi ürünü varsa, Çin'e ülke olarak bakmasın, kıta olarak baksın. Her eyaletin başka bir özelliği var çünkü. Biz her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi.
E-Heyet çıkarması Güney Kore ile başlıyor.
Gülle bu yıl da hedeflerimiz doğrultusunda TİM ve İhracatçı Birlikleri olarak 202 heyet gerçekleştirmeyi planladıklarını belirterek, Ticaret Bakanlığı tarafından 2020-2021 dönemi için belirlenen 45 hedef ve öncelikli pazar arasından, Türkiye ile maksimum 3 saat fark olan 28 ülkenin Ticaret Müşavir ve Ataşelikleriyle görüş alışverişi gerçekleştirerek, sanal ticaret heyetlerine bir an önce başlamak adına, 18 ülkeden dönüş aldıklarını, 10 ülkeden de dönüş beklediklerini ifade etti.
Gülle “Güney Kore, Çekya, Nijerya, Özbekistan ve Hindistan'da hızlı aksiyon alarak sanal ticaret heyeti düzenlenebileceğini belirledik. İlk sanal ticaret heyetini kısa süre içerisinde Güney Kore ile gerçekleştireceğiz. Ticaret müşavirlerimizden aldığımız görüşlere göre, öncelikli olarak gıda ve gıda dışı tüketim mallarının yanında her ülke için potansiyel olabilecek sektörleri de hızla belirliyoruz.”dedi
Kaynak: Gümrük TV