Uzaktan Çalışma ve Bulut Bilişim
Çok kısa bir süre içinde, korona virüsün hızla yayılması nedeniyle dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan uzaktan çalışmaya adeta zorlandı demek çok yanlış olmaz.Hızlı gelişen bu süreç ile ofis ortamındaki araç ve gereçleri, mesai sürecindeki iletişimi ofisler yerine evlerden nasıl sağlanır soruları takip etti, çünkü;
Zorunlu başlayan uzaktan çalışma süreci zaman içinde şirketler ve çalışanlar üzerinden bir takım baskılar oluşturmaya başladı. Herkes için öncelik virüsten korunmak olunca, İnsanlar uzaktan çalışamazsa, çalışmama sürecindeki gelir kaybına, şirketlerin kapanmasına bile neden olacak sonuçlarla karşı karşıya olduklarının farkına vardılar.
Sonuç olarak, evet şirketler bulut teknolojisini kullanmaktan korkuyor olabilirler, ancak mevcut durumu dönüştürüyorlar.
Dünya çapında ki bir çok şirket için olduğu gibi ülkemizde özellikle KOBİ’ler başta olmak üzere mevcut konjonktürde konu artık buluta gidip gitmemekten öteye, Güvenli ve Finansal olarak uygun olan doğru bulut çözümünü seçme sürecine geçti.
Uzaktan Çalışma ve Bulut Bilişim
Bildiğimiz, sürekli duyduğumuz, kimi zaman korktuğumuz bu teknoloji hakkında sıkça karşılaştığımız bazı soruları ele alacağım.
Bulut Bilişim; İnternet üzerinden veri depolama ve bu verilere erişme anlamına gelir.
Bulut hizmet sağlayıcıları, şirketlerin işletmelerin ihtiyaç duydukları hizmetleri ihtiyaç duydukları şekilde bulut ortamında satın almalarını sağlar.
Bulut Bilişimin Faydaları;
• Ekipman ve işçilik açısından daha uygundur,
• Bulut ağları siber saldırılara karşı daha güvenlidir,
• İşletmenizin büyük bir felaketten kurtulma olasılığı daha yüksektir,
• İş birliği ve uzaktan çalışma kolaydır,
• İşletme ihtiyaçlarında ki anlık değişimlere hızlı reaksiyon gösterme olanağı sunar,
Bulut Bilişimin olmazsa olmaz bir diğer süreci olan Hizmet olarak yazılım (SaaS), kullanıcıların bulut tabanlı uygulamalara İnternet üzerinden bağlanmasını ve bunları İnternet üzerinden kullanmasını sağlar. E-posta, takvim, ofis araçları, görüntülü görüşme, ortak iş yapma vb. (örn. Microsoft Office 365, Google Suite) bu uygulamalara örnek olarak gösterilebilir.
Şirket olarak iş süreçlerinde ihtiyaç duyup kullandığımız tüm özel veya in-House uygulamaların, belge ve dokümanların Bulut Bilişim tabanlı sistemlerde konumlandırılmış olması, yaşanacak felaket senaryolarında çalışanların farklı lokasyon, farklı cihazlar ile ofis ortamında içselleştirdiği çalışma ortamını aynı yapıda devam ettirebiliyor olmasını sağlamaktadır.
Son söz olarak; ISO Standartları şirketlere iş süreçlerine risk temelli bakmaya teşvik eder. En büyük risk, korona virüs gibi felaket anında şirketlerin ve çalışanların nasıl pozisyon aldıkları müşterileri için çok önemlidir.
Sağlıklı günler dileğiyle.
Özgür GÜNYEL
Kaynak: Gümrük TV