“Hollanda'da Türk İhracatçılar İçin Büyük Fırsatlar Var”
İkincisi gerçekleştirilen “TİM Export Talks”un bu seferki Konuğu Türkiye Cumhuriyeti Hollanda Büyükelçisi Şaban Dişli'ydi.Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), büyükelçilerin ağırlandığı “TİM Export Talks” online paneller serisinin ikincisi, TİM Başkanı İsmail Gülle ve Türkiye Cumhuriyeti Hollanda Büyükelçisi Şaban Dişli'nin katılımıyla “Covid-19 sonrası Hollanda'da ihracatçılar için hangi fırsatlar var?” başlığı ile TİM'in sosyal medya hesaplarından canlı olarak gerçekleştirdi.
Panelde, Covid-19 sürecinde Hollanda'da alınan tedbirler, Hollanda ekonomisinin salgın sonrasındaki durumu, iki ülkenin dış ticaretindeki gelişmeler ve önümüzdeki döneme dair fırsatlar değerlendirildi.
Hedef, ilk 50 üründe pay artırmak
Hollanda ile çoğu Avrupa ülkesinden önce ticari ve diplomatik ilişkilerin başladığı ifade eden TİM Başkanı İsmail Gülle, bu ülkenin Türkiye'nin önemli bir ticari partneri olduğunu söyledi. Hollanda ile 2009 yılında 6,8 milyar dolar olan ikili ticaretin 2019 yılında 12,7 milyar dolara ulaştığını kaydeden İsmail Gülle, ikili ticaret ile ilgili şu bilgileri verdi: “Hollanda'ya aynı dönemde ihracatımız ise 2,1 milyar dolardan,5,4 milyar dolar seviyesine gelerek oldukça kısa bir sürede yüzde 155'lik bir artış gösterdi. Her ne kadar son 10 yılda ikili ticarette yüzde 100'e yakın bir artış yakalanmış olsa da Türkiye'nin Hollanda'nın ithalatından aldığı pay hâlâ yüzde 1'in altında. İhracatçılarımız için önemli potansiyel bulunuyor. Hollanda'nın 2019'da en çok ithal ettiği ilk 50 üründe ise Türkiye'nin ithalattaki payı yalnızca yüzde 0,4 olarak gerçekleşti. Hollanda'da pazar payımızın artırmak noktasında, Türkiye olarak öncelikle Hollanda'nın ithalatında en önemli yer tutan ilk 50 üründe alan kazanmamız gerekiyor.”
Otomotiv, çelik, hububat ve yaş meyve sebze sektörlerindeki birçok üründe ise Türkiye’nin rekabet gücü yüksek olmasına rağmen Hollanda pazarında yeteri kadar pay alamadığını belirten Gülle, buğday unu, otomobiller, sodyum karbonat, ayçiçek yağı, domates ve plastik kapların bu ürünlerden bazıları olduğunu söyledi.
E-ticaret portalı açılıyor
İhracatın kapısını hep açık tutmaya çalıştıklarını vurgulayan Gülle; Sanal ticareti ve e-ticareti geliştirme konusunda çalışmaların sonuna gelindiğini, önümüzdeki hafta tüm sektörlerin olduğu ticaret portalının açılışını yapacaklarını ifade etti.
Gülle ayrıca, bugüne kadar ihracatta birinci kriterin fiyat olduğunu ancak bundan sonra sağlıklı ürün üreten, güvenilir, sözünü tutan, tedarik zincirinde sorumluluklarını yerine getiren ülkelerin ihracatta daha çok tercih edileceğine inandıklarını belirtti.
İkili ticarette normalleşme en erken mayıs sonunda
Türkiye Cumhuriyeti Hollanda Büyükelçisi Şaban Dişli Hollanda ekonomisinin en iyi durumdayken krize yakalandığı belirterek, “Hollanda, üretim ülkesinden daha çok bir ticaret ülkesi. Ülkelerden mal alıp satan bir ülke. Bu anlamda bir yavaşlama söz konusu olacak. Ancak sanayi üretimindeki daralma yüzde 1-1,5 seviyesinde. Hizmet ve ulaşım sektörleri çok etkilendi. Bu nedenle hem Hollanda hem Avrupa Merkez Bankası çok büyük destekler açıkladı. Pandeminin etkisiyle Hollanda ekonomisinde yüzde 1,5-7, ihracatın da yüzde 1-8 arasında bir daralma bekleniyor. Ancak bizim gibi, Hollanda da değişikliklere çok çabuk ayak uyduruyor. Hollanda'ya ihracatımız tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 2,5 arttı. İthalatımız yüzde 1,2 azaldı. Hollanda'da dış ticaret fazlası veriyoruz. Avrupa'da bu süreci en hızlı atlatacak ülke Hollanda olacak. Biz de ihracatımızı artıracağız. Mayıs sonu, haziran başı inşallah ikili ticarette eski seviyelere ulaşacağız. Türkiye'nin avantajlı olduğu gıda, tekstil, otomotiv, kimya, yazılım sektörlerin etkisiyle ihracatımızı hızlıca eski seviyesine getiririz” dedi.
Hollanda’da Türk ürünlerinin algısının güçlü olduğunu belirten Dişli, Hollanda'da dijital ekonomi, oyuncak sektörü ile havuz, mutfak araç gereçleri, ofis ve yapı malzemeleri gibi ürünlerde ihracatçılar için büyük fırsatlar olduğunu, Hollanda'da Türk ürünlerinin algısını daha güçlendirmek için inovatif, çevreci, yenilikçi ve döngüsel ekonomiye uygun ürünlere geçmek gerektiğini ifade etti
Kaynak: Gümrük TV