Gümrüklerde COVID-19 Tedbirleri
Gümrükler Genel Müdürlüğü Koronavirüs Tedbirleri konulu bir yazı yayınladı. Yazıda COVD-19 sürecinin başından bu yana Ticaret Bakanlığı tarafından gümrüklere ilişkin yapılan düzenlemeler sıralandı.Yazıda yer alan başlıklar şu şekilde;
Muayene Risk Kriterlerinin Yeniden Değerlendirilmesi
Ticaret Bakanlığı tarafından muayene risk kriterlerinin yeniden değerlendirilmesiyle, salgın hastalıkla ile ilgili öngörülebilir bir süre için canlı ve cansız varlıklarla teması mümkün oldukça ortadan kaldırmak amacıyla sarı ve kırmızı hat kriterinin en düşük seviyeye çekildiği belirtildi. Buna göre gümrük işlemlerinin beyana göre elektronik ortamda gerçekleştirilmesi mümkün hale getirildiği belirtildi.
Gümrük idarelerinde fiziki kontrol oranları, her yıl Bakanlık politikaları göz önünde bulundurularak merkezi ve yerel düzeyde yapılan risk analizi çalışmaları kapsamında belirleniyor. Oranlar periyodik olarak takip ediliyor ve risk analizlerindeki seçiciliği sağlayacak şekilde belirli bir seviyede tutuluyor. Bu kapsamda beyannamelerin sarı hattan kırmızı hatta sevkinde gerekli özenin ve hassasiyetin gösterilmesi gerektiği bu konuda gerekli idari tedbirlerin alınması için Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri talimatlandırıldığı belirtiliyor.
Menşe ve Dolaşım Belgeleri
Gümrük vergisi, Ek Mali Yükümlülük, anti damping gibi gümrük vergilerinin dolaşım belgeleri ve menşe şahadetnamesinin ibraz edilememesinden kaynaklı olarak ödenecek vergilerin karşılanamaz rakamlara ulaştığı, global salgın nedeni ile oluşabilecek ek maliyetlerin dış ticaret firmalarına ve tüketici fiyatlarının gereksiz artışı doğrultusunda getireceği negatif etkileri dikkate alınarak; eşyanın menşeine ilişkin beyan edilenin aksine bir durumun tespiti halinde vergilerin ve cezanın derhal itiraz edilmeden ödeneceğine dair bir taahhütname verilerek ve 6 ay içinde de menşe şahadetnamesi ve diğer dolaşım belgelerinin ibraz edilmesi koşuluyla, bu belgeler ve bu belgelere istinaden teminat aranılmadan işlem yapılmasına izin verildiği belirtildi.
30 Haziran 2020 tarihine kadar tescil edilmiş beyannamelerde (bu tarih dahil olmak üzere), A.TR ve EUR.1 dolaşım belgeleri ile menşe şehadetnamelerinin teminat alınmaksızın sonradan ibrazı (31 Aralık 2020 tarihine kadar) uygun bulunduğu belirtildi.
Mavi Hat Uygulaması
Onaylanmış Kişi Statüsüne ilişkin olarak yalnızca gerekli şartları sağlayan ihracatçılara değil tüm OKSB sahibi ihracatçıların bu süreçte mavi hattan yararlanmalarının sağlanması ve Onaylanmış Kişi Statüsüne İlişkin mevzuat kapsamında belge sahibi firmaların ithalat işlemlerinde süreç atlatılana kadar mavi hat uygulamasına gidileceği iletildi. Bu konuda ayrı bir düzenlemenin yapılmasının şu aşamada ön görülmediği belirtildi.
TAREKS ve ÜGD Uygulamaları
TSE, Dış Ticaret Standardizasyon Grup Başkanlıkları, Tarım İl Müdürlükleri ve diğer kurumlar tarafından fiziki olarak yapılan ithalat/İhracat denetimleri personel yetersizliği ve mevcut personelin yaşadığı tedirginlik dolayısıyla ağır kalarak az dosya sonuçlandırılması neticesinde bu kurumlarda yığılmalar olduğu belirtildi. TAREKS sistemi üzerinden yapılan başvurularda denetime gönderilen dosyaların azaltılması, denetime gönderilen dosyalarda mümkün mertebe elektronik ortamda kurum memurlarınca yapılacak inceleme neticesinde belge tanziminin gerçekleştirilmesinin sağlandığı bildirildi.
Aynı zamanda tarım ürünleri ihracatı esnasında gerçekleştirilen ticari kalite denetimi işlemlerinin yürütülmesinde yaşanabilecek gecikmelerin engellenmesi firmaların mevcut durumdan olumsuz etkilenmemesinin sağlanması için denetim sıklıklarının kontrollü olarak azaltıldığı bildirildi.
Gümrük Vergilerinin Bankalarca Tahsilatı
Gümrük Vergilerinin kamu bankalarınca tahsiline ilişkin verilen kararın, salgın sürecinde bankaların tam zamanlı çalışmamaları göze önüne alınarak ileri bir tarihe ötelendiği belirtildi. Tahsilat Takip Programının Ek Tahakkuk, Ceza ve Tescil Taksitlendirme Modülleri üzerinde düzenlenen kararlar kapsamında tahakkuk eden gümrük vergileri ve idari para cezalarının tahsilat işlemleri hali hazırda yetkili bankalar nezdinde internet bankacılığı kanalıyla yapılabildiği bildirildi.
Gümrük Uzlaşma Yönetmeliği
Gümrük Uzlaşma Komisyonlarının ileri bir tarihe ertelenmesi sağlandı. Bu kapsamda 45 günlük süre sınırlandırılmasının ikinci bir talimata kadar uygulanmaması talimatı verildiği belirtildi. Bu süre göz önüne alınmadan yükümlülerin uzlaşma erteleme taleplerinin karşılanması sağlandığı belirtildi. Uzlaşma talebine istinaden erteleme talebinde bulunulmaması durumunda salgına ilişkin alınan tedbirler dikkate alınarak konunun Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri tarafından sonuçlandırılacağı bildirildi.
Gümrük İdarelerine Yapılacak Başvurular
Gümrük idarelerine yapılacak başvuruların elektronik ortamda yapılmasının sağlanması ayrıca ibraz edilmesi gereken kağıt ortamındaki belgelerinde belirlenecek makul bir süre sonunda ibraz edilmesinin sağlandığı bildirildi.
İhracat işlemlerinin elektronik ortamda yürütüldüğü ve ithalat işlemlerine ilişkin olarak beyanname, beyanname ekleri ve ithalata ilişkin diğer dilekçelerin elektronik ortamda yürütülmesine ilişkin sistem ve mevzuat çalışmalarına devam edildiği bildirildi.
Ayrıca BTB başvusu, yetkilendirilmiş Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine Gümrük Yönetmeliğinin Ek-1’inde yer alan başvuru formu örneğine uygun bir form ile yazılı olarak yapılabildiği gibi Bakanlık web sayfasında yer alan BTB E-Başvuru Sistemi üzerinden veri girişi yapılarak elektronik ortamda başvuru yapılabildiği belirtildi.
Geri Verme Kaldırma başvurularının elektronik ortama taşınması çalışmalarının devam ettiği vurgulandı. Çalışmalar tamamlanana kadar Geri Verme Kaldırma ve tecil – Taksitlendirme başvurularının dilekçe ve ekleriyle birlikte ilgili idareye kağıt ortamında ibraz edilmesine gerek olmadan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) üzerinden sunulmasının mümkün olduğu vurgulandı.
Gümrük Yönetmeliği’nin 563. Maddesi kapsamında yapılması gereken bildirimlerin 1 haftalık süre kısıtlamasının makul bir süre ileri bir tarihe ertelendiği ve sonradan ceza uygulanmasının önüne geçildiğinin sağlandığı belirtildi. Söz konusu bildirimlerin KEP adresleri üzerinden bağlı bulundukları derneklere yapılması, salgın hastalık nedeniyle alınan tedbirlerin bitiminden başlayan ilk iş gününden itibaren 1 hafta içinde belge asıllarının bağlı bulundukları derneklere teslim edilmesi gerektiği belirtildi. Salgın tedbirleri süresince bildirimde bulunmayanlar hakkında GK 241’inci maddesinin uygulanması durumunda cezaya yapılan itirazlarda salgın vakası mücbir neden olarak dikkate alınacağı bildirildi.
Ordino Teslimleri ve Varış Öncesi Gümrükleme
Yük teslim belgeleri alınamadan ithalat işlemlerine başlanılamadığı mevcut durumda acentelerin personel sayısını azaltması ve ofislerine teker teker ziyaretçi almalarından dolayı ithalat sürelerinin uzadığı buna bağlı olarak da konteynerlerin beklemesinden kaynaklı demuraj ücretlerinin oluştuğu belirtildi. Oluşan bekleme ve maliyetlerin önüne geçmek ve gümrük idaresinde ki iş hacimlerinin azaltılmasının sağlanması amacı ile gelen gemi ve tırlara ait özet beyan ve varış bildirimlerinin varış gerçekleştirilmeden önce onaylanması, varış öncesi ithalat uygulamasının firma ayrımı gözetmeksizin uygulanması sağlandığı bildirildi.
Varış Öncesi Gümrükleme uygulamasının yeniden gözden geçirildiği, deniz yoluyla gelen ve imalat sektörü için girdi teşkil eden eşya olup olmadığına bakılmaksızın bazı medikal ürünlerin (cerrahi eldivenler, solunum cihazları vb.) varış öncesi gümrükleme kapsamına alındığı bildirildi.
Ekonomik Etkili Bazı Gümrük Rejimlerinin Süreleri
Geçici İthalat, Gümrük Kontrolü Altında İşleme, Hariçte İşleme ve Geçici İhracat Rejimleri kapsamında gümrük idaresince verilen izin süresi 01.02.2020 tarihi sonrasında dolan eşya için yükümlü tarafından herhangi bir başvuruda bulunulmasına gerek olmaksızın izin süre sonunun 30.06.2020 tarihi olarak belirlendiği bildirildi.
Söz konusu yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV