Yük ve Yolcu Taşımacılığı Genelgesi Yeniden Düzenlendi
İçişleri Bakanlığı Uluslararası Yük Taşımacılığı konulu bir yazı yayınlandı. Yazı ile ‘Türkiye’ye Giriş Yapacak Şoförler’ başlık Genelge kapsamında bazı hükümlerin yeniden düzenlendiği belirtildi.Söz konusu Genelge’nin B Bölümü şu şekilde yeniden düzenlendi,
Koronavirüsle mücadele kapsamında araç şoförünün sağlık kontrolü sağlık birimlerince yapılacak, muayene ve epidemiyolojik değerlendirmesinde iki başlık altında iki başlık söz konusu. İlk başlıkta Hastalığın görülmesi durumu yer alıyor.
Hastalığa ilişkin semptomların görülmesi halinde
Türk şoförler sağlık denetleme merkezlerince ilgili Sağlık Müdürlüklerine bildirimi yapılarak belirlenen yerlerde karantina/ tedavi altına alınmaları sağlanacak. Bunların ikamet ve kimlik bilgileri, gerekli kontrollerin sağlanması adına bulunacağı ilin Sağlık Müdürlüklerine bildirilecek. Yabancı şoförler ise geçiş izni verilmeyecek.
Hastalığa ilişkin semptomların görülmemesi halinde;
Türk şoförler yurda girişlerinden itibaren 72 saat içinde uluslararası ticari taşımacılık faaliyetleri kapsamında karantina süresinin bitmesini beklemeksizin yurt dışına çıkabilecekler. 72 saat içinde ticari taşımacılık kapsamında ülke dışına çıkmayacak şoförler ise 14 günlük karantina süresini evlerinde geçirecekler. Türk şoförlerin ikamet ve kimlik bilgileri, gerekli kontrollerin sağlanması için bulunacağı ilin Sağlık Müdürlüklerine bildirilecek.
Yabancı şoförlere Türkiye’ye girişlerini takip eden 72 saat içerisinde ülkemizden tekrar çıkış yapmalarını taahhüt etmeleri halinde 14 günlük karantina süresi uygulanmayacak. Ayrıca yabancı şoförler ülkemizde bulundukları 72 saatlik süre içerisinde, kendilerinde herhangi bir solunum sistemi enfeksiyonu belirti ve bulgusu (ateş, öksürük, nefes darlığı, vb.) geliştiğini hissetmeleri halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvuracaklarını taahhüt edecektir.
İlgili gümrük idaresince 72 saatlik süre; yol durumu, hava şartları, gümrük idaresindeki yoğunluk durumu vb. hususlar dikkate alınarak 24 saate kadar uzatılabilecek.
Yabancı şoförlere yurt içindeki mola yerlerinde ve diğer insanlarla temas halinde olabilecekleri her noktada maske takmaları, araçlarında yeterli miktarda maske, el dezenfektanı, uzun süre yetecek gıda malzemesi bulundurmaları gerektiği ve ihtiyaç görülmesi halinde mola yerlerinin Devlet tarafından belirlenebileceği ve eskort eşliğinde yolculuk edebilecekleri hususu İçişleri Bakanlığı birimlerince ilgilisine tebliğ edilecek.
Türkiye’ye giriş yapan araçlar dezenfeksiyon işlemine tabi tutulacak.
Türk ve yabancı şoförler için belirlenecek mola güzergâhlarında ilgili Valilik/Kaymakamlıklar tarafından gerekli sağlık ve güvenlik tedbirleri alınacak. Anılan şoförlerden zaruri haller dışında duraklama ve bekleme yapmayacaklarına ilişkin İçişleri Bakanlığı birimlerince bir taahhütname alınacak, bu taahhütname ile şoför yükümlülükleri ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca ceza uygulanacağı hususunda bilgilendirilmeleri sağlanacak.
4. Türkiye açısından aciliyet arz eden ilaç, tıbbi malzeme ve gıda maddeleri taşıyan araçların/şoförlerin girişlerine öncelik verilecek.
Söz konusu Genelge için tıklayınız.
9 Nisan Tarihli Yük ve Yolcu Taşımacılığı Haberimiz için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV