Dünyada İmalat PMI Gelişmeleri
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Dünya İmalat PMI Gelişmeleri ile ilgili Nisan 2021 raporunu açıkladı. Buna göre Nisan'da 55,8 olarak ölçülen Küresel İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) aylık 0,8 puan artışla son 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.Rapora göre küresel imalat sektöründe üretim, yeni siparişler ve istihdam güçlenmeye devam etti. Ancak tedarik zinciri aksamaları ve enflasyonist baskılar artmayı sürdürdü. Nisan 2021 Dünya İmalat PMI Gelişmeleri ile ilgili veriler şöyle:
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Nisan'da 2,2 puan düşüşle 50,4 olarak gerçekleşti. Üretim ve yeni siparişler yavaşladı, ancak istihdam artışı sürdü. Tedarik gecikmeleri devam ederken girdi ve satış fiyatlarında enflasyon yavaşlasa da yüksek seviyelerini korudu.
Euro Bölgesi’nde İmalat PMI 24 yılın rekorunu kırdı
Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarının yer aldığı Euro Bölgesi’nde İmalat PMI Nisan'da 62,9’a yükselerek 24 yıllık veri geçmişinin rekor seviyesine ulaştı. Bölgedeki tüm PMI'lar50,0 eşik değerinin üzerinde kaldı.
Avrupa'da 6 ülkede imalat PMI değerleri 60'ın üzerinde gerçekleşti. Almanya ve Fransa'nın PMI'ları Mart ayına göre hafif düşüşlere rağmen çok güçlü seviyelerini korudu. Hollanda, Avusturya ve İtalya'nın endeksleri ise Nisan'da rekor kırdı.
Bölgede güçlenen talebe ve artan yeni siparişlere karşılık, ham madde arzındaki aksamalar üretim süreçlerini ve maliyetleri etkiledi. İmalatçıların birikmiş işleri belirgin şekilde arttı; girdi fiyatları enflasyonu 10 yılın zirvesine ulaştı.
ABD’de İmalat PMI 60,5’e yükseldi
Nisan'da ABD imalat PMI 60,5'e yükselerek 14 yıllık veri serisinin rekorunu kırdı. Sektörde üretim ve yeni siparişler hızlanarak büyüdü. Ancak tedarik zinciri aksamaları maliyet enflasyonunu güçlendirdi. Artan kapasite baskıları, gelecek 12 aya yönelik üretim artışı beklentilerini sınırladı.
Diğer Kuzey Amerika ülkelerinden Kanada, Mart'ta zirveye ulaşan PMI değerinin ardından Covid -19 kısıtlamalarının sıkılaşmasıyla hafifçe ivme kaybetti. Meksika ise 14 aydır daralma bölgesinde yer alırken son dönemde göreli toparlanma sinyalleri veriyor.
Güney Amerika'da PMI verilerinin hesaplandığı iki ülkeden Brezilya’da endeks 50'nin üzerinde kaldı, ancak sıkılaşan salgın tedbirleri sonucu üretim ve yeni siparişler üst üste ikinci ay azaldı. Daha dirençli bir görünüm veren Kolombiya ise artan siparişlerin etkisiyle son 9 ayın en güçlü iyileşmesini kaydetti.
Asya'da iyileşme eğilimi yaygınlaştı
Asya-Pasifik ülkeleri Nisan'da Mart ayına göre daha genele yayılı bir büyüme görünümü sergiledi. Tayvan ve Avustralya PMI değerlerinde yine ilk iki sırayı paylaştı ve iki ülkede de endeksler artış kaydetti.
Çin, Japonya, Vietnam ve Endonezya da ivme kazanan üreticiler arasında yer aldı. Hindistan derinleşen sağlık krizine rağmen imalat sektöründe büyüme performansını korudu. Malezya, Tayland ve Kazakistan daralmadan büyümeye geçti.
Güney Kore ve Rusya, Nisan ayında iyileşme bölgesinde kalmakla birlikte bu ülkelerde büyüme Mart ayına göre ivme kaybetti.
Faaliyet koşullarının Nisan'da kötüye gittiği iki ülke Filipinler ve Myanmar oldu. Bunlardan ilki sıkılaşan Covid -19 tedbirlerinden, diğeri ise devam eden siyasi belirsizlikten etkilendi.
Kaynak: Gümrük TV