EURATEX Korona Sonrası İyileştirme Stratejileri
EURATEX bünyesinde oluşturulan “Corona Task Force” kapsamında sanayiciler ve teknik uzmanlar tarafından sektörlerin desteklenmesi amacıyla bir takım kısa ve uzun vadeli tavsiyeler ile koronavirüs salgını nedeniyle oluşan güncel sektör sorunlarını, pandemi sonrası iyileştirme stratejilerini içeren bir rapor hazırlandı.Raporda salgın nedeniyle tekstil ve hazırgiyim ticaretinde azalış görüldüğü ifade edilerek, bu düşüş eğiliminin 15 Mart-15 Nisan 2020 arasında EURATEX tarafından gerçekleştirilen ankette de doğrulandığı ifade edildi.
Ankete göre; şirketlerin yüzde 60'dan fazlası satışlarının yarıdan fazla düşmesini bekliyor. (10 şirketten 3'ü satışlarda yüzde 80 veya daha fazla düşüş bekliyor). 10 şirketten 7'si ciddi mali zorluklarla karşı karşıya. 10 şirketten 8'i işgücünü (en azından geçici olarak), azaltmakta.
Raporda devamla salgın nedeniyle sektörü korumak için olağandışı tedbirler alınması çağrısında bulunuldu.
6 ay içerisinde şirketlerin hayatta kalmasını desteklemeyi hedefleyen başlıca kısa vadeli önlemler şöyle sıralandı:
- Likiditeye kısa sürede etkili erişim,
- Talebin tekrar canlandırılması,
- AB’nin ihracat / ithalat kısıtlamalarını uygularken özellikle tedbirli olması ve tedarik zincirini iyileştirmek için çalışması,
- Avrupalı yasa koyucuların mevcut kriz sırasında doğrudan ve dolaylı olarak şirketlerin ve maliyetlerin üzerindeki yükleri artıracak yeni tedbirler almak konusunda son derece ihtiyatlı olması.
Uzun vadeli hedefler de aşağıdaki gibi sıralandı:
- Stratejik değer zincirleri geliştirebilecek güçlü bir Avrupa Tekstil birlikteliği oluşturulması,
- Endüstride yenilik, dijitalleşme ve beceriyi teşvik etmek,
- Sürdürülebilirlik ve döngüselliği bir rekabetçilik avantajına dönüştürmek,
- Şirketlerimiz için serbest ve adil ticaret ortamını temin etmek,
- AB’nin ortaklarıyla entegre bir ticaret ekosisteminin gelişiminin sağlanması.
Ayrıca raporda; Avrupa Birliği’nin tekstil ve hazırgiyim sektöründe 4. en büyük ticaret hacmine sahip olduğu ülke olan Türkiye’nin bölgeye entegrasyonun hayati önem taşıdığı ifade edildi. Adil rekabeti sağlamak amacıyla, AB-Türkiye arasındaki Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin müzakerelerin derhal devam etmesinin Türkiye Tekstil ve Hazırgiyim sektörünün tam entegrasyonu için son derece önemli olduğu belirtildi.
Kaynak: Gümrük TV