TSE Sanayicilere “Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi” Verecek
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) uzmanları tarafından sanayi işletmelerinin Covid-19 ile mücadelesinde rehber olacak olan “Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu” hazırlandı.TSE uzmanları tarafından hazırlanan ve sanayi işletmelerinde Covid-19’la mücadelede alınması gereken önlemlere yer veren kılavuzu tanıtmak için basın toplantısı düzenleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Kılavuz, tüm sektörlerdeki sanayicilerin enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmasını amaçlıyor. Getirdiğimiz tedbirler, sanayi işletmelerinde çalışanların, ziyaretçilerin, tedarikçilerin, yani tüm paydaşların sağlığını gözetiyor. Firmalara yüksek maliyetler de yüklemiyoruz. Yani, basit ama etkili tedbirler alınmasını öneriyoruz.” dedi.
Sanayi kuruluşlarının, tesislerinde güvenli ve hijyenik üretim yapmak istiyorlarsa, kılavuzda yer alan tavsiyelerin tamamına dikkat etmesini isteyen Varank, “Firmalara salgınla mücadele ederken sadece yol göstermekle kalmayacak. Aynı zamanda salgın sonrası dönemin ihtiyacı olan, firmaların güvenilir ve hijyenik üretim standartlarına uygunluğunun belgelendirilmesini de sağlayacak. İşletmeleri buna göre denetleyecek ve denetimi geçenlere adeta uluslararası bir kalite belgesi şeklinde COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi vereceğiz.” ifadesini kullandı.
Varank “Bu belge sanayicimize bazı önemli avantajlar getirecek. Çalışanların işyerlerine güvenmesini sağlayıp, verimlilik artışlarına katkıda bulunacak. İnsan sağlığına uygun üretimi teşvik edecek ve tüketicilerin hijyen ve sanitasyon konularında kafalarındaki soru işaretlerini giderecek. Önümüzdeki dönemde uluslararası ticarette bu tip belgelendirmeler daha fazla ön plana çıkacak. Yabancı müşteriler, muhatap olduğu firmaların hijyen şartlarını sağlayıp sağlamadığına daha çok dikkat edilecek. Üretimi güvenli koşullarda gerçekleştirenler, piyasanın da hâkimi olmaya başlayacaklar.” dedi.
TSE tarafından yapılacak belgelendirmenin sanayicilere önemli avantajlar getireceğini kaydeden Varank, “Önümüzdeki dönemde uluslararası ticarette bu tip belgelendirmeler daha fazla ön plana çıkacak. Yabancı müşteriler, muhatap olduğu firmaların hijyen şartlarını sağlayıp sağlamadığına daha çok dikkat edilecek. Üretimi güvenli koşullarda gerçekleştirenler, piyasanın da hâkimi olmaya başlayacaklar. Sanayi tesisleriyle başlayacağımız bu belgelendirme faaliyetini, ilerleyen zamanlarda başka sektörlere de yaymayı planlıyor; güven duygusunu tüm ekonomik faaliyetlerin merkezine yerleştirmek istiyoruz.” diye konuştu.
Reel sektördeki paydaşlarla yakın işbirliği içinde olası mağduriyetlerin önüne geçildiğini ifade eden Varank, üretimde devamlılığı sağlarken, kırmızı çizginin çalışanların sağlığı olduğunu vurguladı.
Varank “Türkiye, gücünü sanayisinden alıyor. 180 milyar dolarlık ihracatımızın, yüzde 90’dan fazlasını sanayi ürünleri oluşturuyor. İmalatta çalışan 5 buçuk milyon emekçi bu başarının isimsiz kahramanlarıdır. İşte bu sağlam altyapıyı salgın sürecinde de en iyi şekilde muhafaza etmenin gayreti içerisinde olduk. Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu işte bu ruhu yansıtıyor.” dedi.
Salgının seyri ve gelen talepler doğrultusunda üretimin tamamen durdurulması gibi bir anlayışı hiçbir zaman benimsemediklerini vurgulayan Varank, hazırlanan kılavuzla, tüm sektörlerdeki sanayicilerin enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmasını amaçlandığını, getirilen tedbirlerin, sanayi işletmelerinde çalışanların, ziyaretçilerin, tedarikçilerin, tüm paydaşların sağlığını gözettiğini, tüm sanayicilerin kolaylıkla uygulayabileceği bir çerçeve çizdiklerini belirtti.
Bez maske TSE belgesi için 11 başvuru yapıldı
TSE tarafından bez maske üretimi için de standartların oluşturularak bir kılavuz yayınlandığını hatırlatan Varank bu standartlara uygun üretim yapan firmaların hem tesis bilgileri hem de örnek ürünleriyle birlikte TSE’ye başvurduklarını ifade etti. Varank detaylı laboratuvar incelemeleri yapıldıktan sonra firmalara TSE uygunluk belgesi verildiği, şuan 11 firmanın TSE belgesi almak üzere başvurularını yaptığı, bunların bazılarının üretim tesislerindeki denetleme süreçleri bittiği, maskelerin laboratuvar testleri başladığı bilgisini verdi.
Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV