Soğan ve Patates Piyasası Yakın Takipte
Tarım ve Orman Bakanlığı, rekolte artışı beklenen patates ve soğanın ihracatı için ön izin vermeye başladı.Hasat dönemine girilen soğan ve patateste piyasasını yakın takibe almak için "Ürün Masaları" oluşturuldu.
Hatay ve Adana’da başta olmak üzere bazı illerde patates ve soğan hasadı başladı. Pandemi sürecinde tarımsal üretimin kesintiye uğramadan sürdürülebilmesi ve araziye çıkışlarda sorun yaşanmaması için gerekli kolaylığın sağlanması için tüm tedbirler alınmış durumda.
Patateste bu sezon ürün rekoltesinin geçen yılın üzerinde olması bekleniyor. Patates üretimi 2019 yılında yaklaşık 141 bin hektar alanda 4,98 milyon ton olmuştu.
Soğanda ilk hasat 9 Nisan'da Hatay'da başlarken, Adana ve Hatay'da hasat yoğun şekilde sürerken soğanda da rekoltenin bu yıl geçen yılın üzerinde olması bekleniyor. Türkiye'de 2019 yılında 613 bin 580 dekar alanda 2,2 milyon ton kuru soğan üretimi gerçekleşmişti.
Her iki ürünün ihracatı ocak ayında ön izne bağlanmıştı. İhracat nedeniyle ülkede arz açığı oluşmaması, dış talebin iç piyasa fiyatlarını etkilememesi, stok durumunun korunması ve tüketici fiyatlarında dalgalanma yaşanmaması amaçlanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının talebi üzerine patates ithalatında uygulanan yüzde 19,3 gümrük vergisine ilave gözetim bedeli ton başına 500 dolar olarak belirlendi.
Oluşacak arz fazlasını ihracatla değerlendirmek amacıyla 50 bin ton patatesin ihracatına ön izin verilmesi kararlaştırıldı. Türkiye, geçen yıl 145 bin ton patates ihraç etmişti.
Soğanda da ihracat ön izin kararı, hasat dönemine girilmesi nedeniyle Bakanlıkça yeniden değerlendirildi. Oluşacak arz fazlası ürünün ihracata yönlendirilmesi amacıyla kontrollü şekilde ihracat ön izinleri verilmeye başlandı. Soğanda geçen yıl 227 bin tonluk ihracat gerçekleştirilmişti.
Kaynak: Gümrük TV