Wolff “Çok Taraflı Ticaret Sisteminin Geleceğini Düşünmenin Zamanı Geldi”
Dünya Gümrük Örgütü Genel Müdür Yardımcısı Alan Wolff yaptığı açıklamada, COVID-19 salgınının patlak vermesinin, DTÖ'nün ilke ve değerleri ve örgütün değişmesi gerekip gerekmediğini incelemenin acil ihtiyacını artırdığını söyledi.Wolff, mevcut küresel sağlık ve ekonomik krizlere yanıt olarak ticaret kısıtlamalarının yol açabileceği zararı kontrol etmek ve çok taraflı ticaret sisteminin geleceğini dikkate almak için derhal harekete geçilmesi çağrısında bulundu.
Dünya Ticaret Örgütü Genel Müdür Yardımcısı Wolff, katıldığı bir web seminerinde “Pandemi, zamanımızda sadece dünya sağlığına değil, küresel ekonomiye de benzeri görülmemiş bir meydan okumadır. Müdahale için baskı yapan ulusal hükümetler, hem tıbbi kısıtlamalar hem de tıbbi malzeme konusunda ithalat serbestleştirici tedbirler çıkardılar. Neyse ki, sayılar açısından, serbestleştirici ticaret önlemleri, onu kısıtlayanları aştı.” dedi.
DTÖ’nün bir Ticaret Tahmini yayınlayarak üyeleri salgının etkileri ve bunlara verdikleri yanıtlar konusunda uyardığını ifade eden Wolff, pandeminin doğrudan etkilerinin, hem arz hem de talebi baskı altına alması nedeniyle, DTÖ’nün küresel ticaretin bu yıl yüzde 13 ila yüzde 32 oranında düşeceğini öngördüğünü belirtti.
Wolff ayrıca ticareti salgın karşısında açık tutmak için, Singapur, Yeni Zelanda, Kanada ve İsviçre liderliğinde ticaret girişimleri yapıldığını, bu girişimlerin DTÖ'nün 164 üyesine dağıtıldığını ve destek kazandığını belirtti.
Tedarik zincirlerinin de pandemiden etkileneceğini vurgulayan Wolff, işletmelerin beklenmedik durumları planlayabileceklerini ancak sonuçta gelirlerini ve karları korumak zorunda olduklarını söyledi.
Wolff “Bir DTÖ yetkilisi olarak, asıl endişem, çok taraflı ticaret sisteminin şu anda karşı karşıya olduğu ve karşılaşacağı zorluklar için ne kadar iyi hazırlanmış olduğudur. Dünya Ticaret Örgütü için üç zorluk sınıfı vardır:
• ilk olarak, pandeminin ticaret yönleriyle ilgilenmek;
• ikincisi, ekonomik toparlanmaya yardımcı olabilecek ticari önlemler; ve
• üçüncü olarak, sistemik reformların planlanması.” dedi.
Koronavirüsün için ikinci bir dalganın muhtemelen olacağının tahmin edildiğine işaret eden Wolff, buluşlarının ve üretiminin dışındaki aşıların ve farmasötik ilaçların mevcudiyetine ilave ulusal kısıtlamalar getirilmesi potansiyeli bulunduğunu belirtti. Wolff ayrıca yaklaşan sağlık ve ekonomik zorlukları karşılamak için gerekli araçların bozulmasını en aza indirmek için çok taraflı ticaret sisteminin değerlerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulacağını dile getirdi.
Kaynak: Gümrük TV