5603 Tarife Pozisyonu Yeniden Düzenlendi
Bugün yayınlanan Resmi Gazetede 2584 Sayılı Cumhurbaşkanı kararı yer aldı.Karara göre İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Gümrük Tarife Cetvelinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar yürürlüğe konuldu.
Söz konusu karar ile Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan 56.03 tarife pozisyonunda düzenleme yapıldı. Yapılan düzenleme ile 56.03 tarife pozisyonun alt kırılımları yeniden düzenlendi. Yapılan düzenleme ile ‘Melt blown dokunmamış mensucat’ ve ‘Spunbond dokunmamış mensucat’ isimli eşyalara ilişkin GTİP’lere yer verildi.
COVID-19 sürecinde öne çıkan maske ve tulum gibi madikal koruyucu ürünlerin yapımında kullanılan bu kumaşlara özgü bir düzenleme gerçekleştirildi.
Melt Blown Kumaş Nedir?
Melt Blown Kumaş sentetik bir üründür. Üretiminde teknolojik birçok işlem uygulanır. Uygulanan işlemlerde kumaşa farklı farklı özellikler katmaktadır. Ürünün ham maddesi ise genel olarak polipropilendir.
Özellikleri Nelerdir?
• Sentetik bir üründür.
• Üretimde yapılan işlemlere göre dayanıklı ve dayanıksız modelleri vardır.
• Genel olarak emici özelliklidir.
• Filtreleme özelliği vardır.
• Poliüretan ile üretilenlerin esnektir ve germelere dayanıklıdır.
• Birçok alanda kullanıldığı için çok amaçlı bir üründür.
• Çin ve Hindistan üretimde ilk sıralardadır.
• Son yıllarda talep arttığı için fiyatları genel olarak yukarı yönlüdür.
• Çeşitli renklerde üretilebilmektedir.
Nerelerde Kullanılır?
1. Filtreleme yapması istenen ürünlerde
2. Microfiber bez üretiminde
3. Emici özelliği dolayısıyla bir çok farklı üründe
4. Eldiven, maske gibi medikal ürünlerin üretiminde
5. Bina mantoloma ürünlerinde
Spunbond kumaş ile Meltblown kumaşın Farkı nedir?
Spunbond ve meltblown kumaş aynı amaçlar için kullanılan ve yakın fiyatlara satılan iki farklı kumaştır. Meltblown kumaş fiyatı spunbond’a göre daha yüksektir. Bunun için üretimde yapılan maliyet ve kumaşa talep önemli rol oynamaktadır. Spunbond kumaş içerisinde bulunan elyaflar ısı ile birbirine bağlanmaktadır. Meltblown ise ultra ince flamentlerin eğirilerek bağlanması ile üretilmektedir. Spunbond kumaşın tarihi meltblown’a göre daha eskidir. Tekstil sektöründe meydana gelen gelişmeler sonucu meltblown kumaş spunbond’a göre daha ileri ki senelerde üretilmeye başlanmıştır. Ancak iki kumaşında filtreleme ve emici özelliği bulunmaktadır. Kullanım alanlarına baktığınızda yine aynı sektörlerde kullanıldığını görülebilir.
Resmi Gazete için tıklayınız.
5603 pozisyonun değişiklikten önceki hali

Kaynak: Gümrük TV