2020 Yılı Mayıs Ayı Dış Ticaret, Ticaret, Esnaf ve Kooperatif Verileri
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 2020 Yılı Mayıs Ayı Dış Ticaret, Ticaret, Esnaf ve Kooperatif Verilerinin değerlendirildi.GTS’ye Göre İhracat Mayıs Ayında Nisan Ayına Göre Yüzde 10,84 Arttı
GTS’ye göre ihracat Mayıs ayında, bir önceki aya göre yüzde 10,84 artarken, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 40,88 oranında gerileyerek 9 milyar 964 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Covid-19 salgınının ekonomik yansımalarının Mayıs ayında da sürmesi, ihracatı negatif yönde etkilemeye devam ettiği belirtildi.
Açıklamada salgın nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere, Türkiye’nin önemli ihraç ülkelerinde yaşanan pazar ve talep daralmaları ve sınırlardaki karantina önlemlerinin Nisan ayında olduğu gibi Mayıs ayı ihracatında da görülen düşüşün ana nedeni olduğu ifade edildi. Bununla birlikte avro bölgesinin GSYİH’sının ilk çeyrekte yüzde 3,8 oranında daraldığı vurgulanarak, bu rakamın çeyreklik bazda verinin açıklandığı 1995 yılından bu yana görülen en yüksek oranlı küçülmeye tekabül ettiği belirtildi. Benzer şekilde ABD ekonomisinin de aynı dönemde beklentilerin de ötesinde yüzde 5,0 oranında daraldığına dikkat çekildi.
Açıklamada ayrıca, Mayıs ayında takvim etkisinin de ihracatı ve dış ticaret hacmini olumsuz şekilde etki yaptığı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Ramazan Bayramı, sokağa çıkma yasakları ve hafta sonu tatilleri ile birlikte göz önünde bulundurulduğunda 2019 yılı Mayıs ayında 22 gün olan hafta içi iş günü sayısı 16 güne gerilediği belirtildi.
Hafta içi çalışma günü esas alındığında Nisan ayındaki ortalama günlük ihracat rakamının Mayıs ayında yüzde 28,8 oranında arttığı ifade edildi.
GTS’ye göre en yüksek ihracatın gerçekleştiği 2019 yılı Mayıs ayına göre düşüş gösteren ihracatın hem dünyada hem de Türkiye’de Haziran ayı itibarı ile kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte yeniden toparlanma sürecine girmesi beklendiğine işaret edildi. Bu toparlanma sürecine, Ticaret Bakanlığınca başlatılan, sanal ticaret heyetleri ve sanal fuar organizasyonları ve destekleri gibi dijital ekonomi politikaları ve alternatif ulaşım güzergâh ve taşıma yöntemleri gibi lojistik politikalarıyla yoğun ve etkin biçimde katkı verilmeye devam edileceği vurgulandı.
Mayıs ayında ithalatı da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,69 azalarak 13 milyar 406 milyon dolara gerilediği bildirildi.
Dış Ticaret Açığı Mayıs Ayında 3,4 Milyar Dolar Oldu
Mayıs ayında dış ticaret açığı 3 milyar 442 milyon dolar olarak gerçekleşirken dış ticaret hacmi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,98 azalarak 23 milyar 370 milyon dolar oldu.
Nisan ayında yüzde 66,3 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı ise Mayıs ayında yüzde 74,3 seviyesine yükseldi. Bu rakam Ocak-Mayıs döneminde ise yüzde 74,6 olarak gerçekleşti.
Mayıs Ayında En Fazla İhracatı Gerçekleştirilen Fasıl “Motorlu Kara Taşıtları” Oldu
“Motorlu Kara Taşıtları” faslında ihracat Mayıs ayında yüzde 58,12 azalışla 1 milyar 12 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan diğer fasıllar ise sırasıyla “Kazanlar ve Makinalar” (914 milyon dolar) ve “Kıymetli Taşlar” (569 milyon dolar) oldu.
Pandemi sürecinin etkisiyle Nisan ayında ihracatı ciddi oranda gerileyen lokomotif sektörlerde de Mayıs ayında toparlanma görülmeye başlandığı belirtildi. İhraç pazarlarımızdaki kademeli normalleşme ile birlikte Mayıs ayında Nisan ayına göre otomotivde yüzde 95,5, hazır giyimde yüzde 45,4, tekstilde yüzde 35,5, mobilya sektöründe yüzde 26,3 ihracat artışları kaydedildiğine işaret edildi.
En Fazla İhracat Yapılan Ülke Almanya
Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Almanya, ABD ve Irak olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Çin, Almanya ve Rusya aldı. Mayıs ayında ihracatçılar 206 farklı ihracat pazarına ulaştı.
Mayıs ayında Nisan ayına göre ihracat Fransa’ya yüzde 71,5, Belçika’ya yüzde 57,9, İngiltere’ye yüzde 54,7, ABD’ye yüzde 45,6, Kanada’ya yüzde 55,3, Rusya Federasyonu’na yüzde 15 oranlarında artış gerçekleşti.
En büyük ilk 3 ihracat pazarı toplam ihracatın yüzde 24,1’ini oluşturdu
GTS’ye göre en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke Mayıs ayı itibarıyla toplam ihracatın yüzde 24,1’ini oluştururken, en fazla ithalat yapılan ilk üç ülkenin toplam ithalattan aldığı pay ise yüzde 31,8 olarak gerçekleşti.
Bir önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında Mayıs ayında ihracatı en fazla düşüş gösteren ilk 5 ülke Almanya, İtalya, İspanya, Fransa ve BAE oldu. Bu ülkelerin toplam ihracat içindeki payı 2019 yılı Mayıs ayında yüzde 26,40 iken, 2020 yılı Mayıs ayında 5,3 puan düşerek yüzde 21,14’e geriledi.
Bu ülkelere yönelik ihracatta görülen azalış, Mayıs ayında ihracatında değer bazında görülen 6 milyar 891 milyon dolarlık toplam düşüşün yüzde 34,01’ine tekabül etmekte.
Mayıs ayında Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,46 azalışla 4 milyar 527 milyon dolar olurken bu ülkelere yapılan ihracat toplam ihracatın yüzde 45,4’ünü oluşturdu.
Açıklamada ayrıca 2020 yılı Mayıs ayında görülen Azerbaycan’a yüzde 23’lük, İsviçre’ye yüzde 46,8’lik ve Venezuela’ya yüzde 138,5’lık ihracat artışlarına dikkat çekildi. Türkiye’nin en önemli ihraç pazarlarından olan ABD’ye ihracatta görülen yüzde 1,24’lük artış ileriye dönük olumlu bir sinyal olarak algılanması gerektiği belirtildi.
Kaynak: Gümrük TV