Belçika Ekonomisinin 2020'de Yüzde 10,6 Oranında Daralması Bekleniyor
Dünya ekonomisi, koronavirüs pandemisini ve bununla mücadele etmek için alınan önlemleri takiben önemli bir durgunluk yaşamakta.Ekonomik durgunluğun ekonomik olmayan kökenine ek olarak, dünyanın her yerinde kaydedilen ekonomik faaliyet kayıplarından gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin tüm sektörleri etkilendiğinden, koronavirüs krizini istisna haline getirmekte.
Mart ortalarında, Belçika’da virüsün yayılmasını yönetmek için ekonomik faaliyetlerin tümünün yavaşlaması, hatta kapatılması nedeniyle GSYİH ilk çeyrekte yüzde -3,6 oranında keskin bir düşüş gösterdi. Diğer Avro Bölgesi ülkelerinin çoğunda olduğu gibi, ikinci çeyrekte önlemlerin ekonomik faaliyet üzerinde yoğunlaşması nedeniyle ekonomik toparlanma çok yavaş gerçekleşmekte. Belçika ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 20 daralacağı tahmin ediliyor. Belçika ve yurtdışındaki kısıtlamaların kaldırılması ve hane halkı ve işletmelerin maruz kaldığı ekonomik zararı azaltmak için kamu yetkilileri tarafından alınan önlemler sayesinde büyüme tekrar yükselmeye başlayacak. Ekonomide ivmelenmenin esas olarak üçüncü çeyrekte yüzde 16,6 gerçekleşmesi beklenmekte. Sonrasında, üç aylık büyümenin dinamik kalması ve 2022 ortalarına kadar kademeli olarak normalleşmesi öngörülüyor.
Yıllık bazda, Belçika ekonomisinin 2020'de İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en güçlü daralmasını kaydetmesi (yüzde -10,6); 2021 yılında ise yüzde 8,2 büyümesi bekleniyor. 2020 yılında kamu harcamaları hariç tüm harcama bileşenlerinde daralma öngörülürken, kamu harcamalarının özellikle pandemi ile mücadele için ekipman satın alınmasının etkisi ile mal ve hizmet alımlarındaki keskin artış nedeniyle yüzde 3,1 artması bekleniyor.
Ticaret ortaklarının ekonomilerindeki durgunluk ve bunu izleyen iyileşmeye paralel olarak, Belçika’nın ihracatının 2021'de yüzde 10,7 oranında toparlanmadan önce 2020'de yüzde 12 düşmesi bekleniyor. İhracattaki ve iç talepteki gelişmelere paralel olarak ithalat hacminin 2020 yılında yüzde 10,1 gerileyeceği 2021 yılında ise yüzde 10 yükseleceği tahmin edilmekte.
Kaynak: Gümrük TV