İthalat Bedellerinin Ödenmesi
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından “İthalat bedelleri, Ödeme şekilleri, İthalat bedellerinin ödenmesi, Üçüncü ülkelerdeki bankalar nezdinde akreditif açılması, Faktoring işlemleri ve Transit Ticaret” konulu Genelge (2020/1) yayımlandı.Genelgede İthalat Bedellerinin ödeme şekilleri sayılarak, Banka Ödeme Yükümlülüğü (BPO) yeni bir ödeme şekli olarak mevzuata eklendi. Buna göre ödeme şekilleri;
a. Akreditifli Ödeme,
b. Vadeli Akreditifli Ödeme,
c. Vesaik Mukabili Ödeme,
d. Mal Mukabili Ödeme,
e. Kabul Kredili Akreditifli Ödeme,
f. Kabul Kredili Vesaik Mukabili Ödeme,
g. Kabul Kredili Mal Mukabili Ödeme,
h. Peşin Ödeme
i. Banka Ödeme Yükümlülüğü (BPO).
İthalat bedellerinin hangi usuller izlenerek ödenebileceği belirtildi. İthalat bedellerinin;
a. Banka kaynaklarından,
b. İthalatçıya ait Döviz Tevdiat Hesabı (DTH)’ndan,
c. Kredi kartından,
d. 16 Ocak 2020 tarihli İhracat Genelgesinde yer alan mahsup işlemlerine ilişkin koşulların sağlanması kaydıyla, ithalatçı tarafından ihracat bedeli olduğu beyan edilen alışı yapılmamış ihracat bedelinden,
e. Sermaye hareketlerine ilişkin hükümler çerçevesinde sağlanan kredilerden karşılanmak suretiyle,
Ödenebileceği bildirildi.
Genelgede ayrıca ödeme yöntemleriyle ilgili genel prensipler, Üçüncü ülkelerdeki bankalar nezdinde akreditif açılması, Faktoring işlemleri ve Transit Ticaret konularında mevzuatımızda yer alan diğer bazı hususlar hatırlatıldı.
Buna göre; BPO, ihracatçı ve ithalatçı arasında gerçekleşecek olan alışverişe ait sadece elektronik ortamda sunulan verilerin başarılı bir biçimde eşleşmesi şartı ile bir alıcının bankasının ve satıcının bankasına verdiği geri dönülemez ve bağımsız bir ödeme taahhüdü olduğu ifade edildi.
Bununla birlikte banka taahhüdü olmayan ödeme şekillerinde riski azaltmak için geliştirilen bu yeni ödeme sistemi ile hem satıcı hem de alıcı için güvence oluştuğu, hem de müşterilerin finansman ihtiyaçlarına daha hızlı ve etkin yanıt verilmesinin sağlandığı belirtildi.
Yeni ödeme şekli olan Banka Ödeme Yükümlülüğü (BPO) hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Genelgeye ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV