Gümrük Müşavirlerinin Ambar Çıkış İşlemleri Talepleri
Gümrük Müşavirleri Dernekleri Gümrükler Genel Müdürlüğü muhatap “Ambar Çıkış İşlemleri” hakkında ortak bir yazı yazdı.Yazıda; 01.07.2020 tarihi itibariyle firmayı temsile yetkili firma temsilcisi veya gümrük müşaviri tarafından eşyanın teslimine ilişkin olarak tanımlanmak istenen kişi/kişilerin YKTSVekâlet Giriş menüsünde temsilci bilgileri alanında "gümrük müşaviri", "gümrük müşavir yardımcısı" ve "diğer" şeklinde kaydının yapılması gerektiği, işlemlerde herhangi bir aksamaya sebebiyet verilmemesini teminen bu tarihe kadar gümrük işlemleri tamamlanmış eşyayı teslim alacak kişi bilgilerinin YKTS kaydının tamamlanması gerektiğinin bildirildiği hatırlatıldı.
Bununla birlikte Ticaret Bakanlığı Web sitesinde yayınlanan video ve sıkça sorulan sorulara verilen cevaplar incelendiğinde özelikle 6-Kimler diğer olarak kayıt edilebilir? sorusuna verilen gümrük Müşavirleri tarafından sonradan kendi personeline verilen vekâletnameler üzerinden kayıt yapılamayacağının açıklandığı anımsatıldı.
Yazıda devamla yapılacak hesaplamalara göre, milyonlarla ifade edilebilecek giriş ve kayıt işlemi yapılması ve bu işlemlerin kontrol ve onayının da Gümrük İdarelerince yapılması gerektiği değerlendirildiğinde ise Gümrük Müşavirlerine ve Gümrük idarelerine inanılmaz bir iş yükü ve maliyet getireceği belirtildi.
Bilindiği üzere Gümrük Müşavirlerine verilen vekâletnamelerin; dış ticaret firmasınca Gümrük müşavirliği firması (Tüzel kişiliği) ve gümrük müşavirlerinin isimleri belirtilen vekâletnameler ve Gümrük Müşavirliği firması, Gümrük Müşavir ve yardımcıları ve diğer personelinde isimlerinin belirtildiği olarak iki şekilde verilebildiği ifade edildi. Her iki vekâlet örneğinde de dış ticaret firmasının gümrük müşavirlerine vekil tayin etme yetkisi verdiği belirtildi.
Gümrük Müşavirlerinin genel olarak 1. Vekâletname örneğini kullandığı, bununla birlikte Gümrük Müşavirliği firmalarında çalışan Müşavir yardımcıları ve diğer personel değişmesi durumunda ise dış ticaret firmasınca tekrar vekâletname verilmesine ihtiyaç duyulmadığı ve gereksiz iş kaybı ve maliyetlerin önüne geçildiği ifade edildi.
Gümrük Müşavirlerinin dış ticaret firmalarınca kendilerine verilmiş vekâletnamelerin sistemde kayıtlı olmaları sebebiyle, bu defa Gümrük Müşavirlerinin firmaları bünyesinde çalışan kişilere vekâlet vermeleri ve vekâletnamede ismi bulunan kişilerin sisteme giriş veya çıkışlarının Gümrük Müşaviri tarafından yapılarak sistem üzerinden elektronik imza ile imzalamaları ve sistem üzerinden onaylama işleminin tamamlanarak işlemin sonlandırılması uygun olacağının değerlendirildiği belirtildi.
Uygulamanın 01 TEMMUZ 2020 tarihine yetişmeyeceği ve dış ticaret firmalarınca da vekâletnameler genellikle yıl da bir kez olmak üzere ve yıl sonlarında yenilendiği de göz önüne alındığında ise uygulamanın 2021 YILI MART ayı içerisinde devreye alınmasının telafisi mümkün olmayan zararları önleyeceğini mütalaa edildiği ifade edildi.
İlgili yazıya ulaşmak için tıklayınız.
Konu ile ilgili "YKTS-Ambar Çıkış İşlemleri" haberimize ulaşmak için tıklayınız.
konu ile ilgili "YKTS Eşya Teslimi Yapılacak Kişilerin Kaydı" haberimize ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV