İran Pazarında ABD Yaptırımlarına Japonya ve Güney Kore’den Tam Uyum
ABD ekonomisiyle etkileşimi oldukça yüksek olan Japonya ve Güney Kore, yaptırımlar döneminde İran ile ekonomik ilişkilerini enerji dahil olmak üzere en aza indirdi.ABD’nin Kapsamlı Ortak Eylem Planından (KOEP) çekilmesi sonrasında da iki ülke petrol alımlarını kademeli olarak sıfırladı. Japonya İran’a kauçuk ve kimyasal ürünler ile tüketici elektroniği ihraç ediyor. Güney Kore ise, enerji altyapı projeleri, demir-çelik, tüketici elektroniği ve elektrikli ev aletlerinde İran pazarında etkin.
ABD’nin KOEP’ten ayrılması sonrasında;
Güney Kore firması Daelim, İran’da gerçekleştireceği 2 milyar dolarlık petrol rafinerisi projesini sonlandırdı.
Japonya’dan Mazda ve Toyota, Güney Kore’den Hyundai İran’da otomobil üretmek için kurmuş oldukları ortak girişimlerden çekildi.
Güney Kore’nin Woori Bankası ve Kore Sanayi Bankası, Japonya’dan da Nomura Holdings İran ile olan işlemlerini kısmen askıya aldı.
Güney Kore şirketi POSCO, Chabahar Serbest Bölgesindeki çelik üretim tesisi projesinden çekildiğini açıkladı.
Japonya İran’dan petrol ve türevleri ithalat ediyor. KOEP sonrasında Japonya’nın 3,57 milyar dolarlık ithalatının ABD yaptırımlarının yeniden başlamasıyla 2019 yılında 1,15 milyar dolar seviyesine gerilediği görüldü. Bu rakamın da önemli bir bölümünün 2 Mayıs 2019’dan önceki petrol alımı muafiyeti ile gerçekleştiği gözlemlendi. Aynı dönemde Japonya’nın İran’a ihracatı ise 66 milyon dolar gibi oldukça düşük bir seviyeye geriledi.
Dış politikasında ABD’nin sağladığı güvenlik şemsiyelerine yüksek derecede bağımlı olduğu değerlendirilen Güney Kore’nin Japonya’ya benzer şekilde ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına uyum gösterdiği görüldü. Güney Kore’nin ithalatında da diğer Doğu Asya ülkeleri gibi petrol ve türevleri ithalatı başı çekiyor. İki ülkenin toplam ticaret hacmi 2017 yılında 12 milyar dolardan 2019 yılında 2,4 milyar dolara geriledi. Güney Kore’nin petrol alımını tamamen durdurması ve elektrikli eşya üreticilerinin pazardan çıkması nedeniyle bu yıl bu rakamın çok daha aşağılara ineceği değerlendirilmekte.
Kaynak: Gümrük TV