Menşe Belgelerinde Blockchain Teknolojisi Çare Olabilir
Dünya Gümrük Örgütü Sekreterliği, Menşe Belgelendirmeye İlişkin Karşılaştırmalı Çalışmanın güncellenmiş bir versiyonunu yayınladı. Çalışmada, tercihli olmayan menşe ve tercihli menşe alanlarında menşe sertifikasyonu ile ilgili mevcut durumu ele alındığı belirtiliyor.Güncellenen ana içeriğin ilk kısımda tercihli olmayan menşe kuralları ile ilgili olarak, bir önceki çalışmada Ticaret Odaları tarafından verilen menşe sertifikalarının maliyetinin değerlendirilmesi ve yeniden düzenlenmesinin ele alındığı belirtiliyor. Elektronik Menşe Kullanımında ki gelişmenin (e-CO (e-Country Origin)) ve Ticaret Odalarının sertifikaların dijitalleştirilmesi konusunda her geöen gün daha fazla talep ile karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.
Bu gelişmeler ışığında hazırlanan çalışama da menşe sertifikasyonu için blok zincir kullanımını ve Revize Kyoto Sözleşmesi'inde (RKC) yer alan özel hükümlerin gözden geçirilmesinin gerektiği vurgulanıyor.
Yayınlanan çalışma da üyelerin büyük çoğunluğunun ithalat için tercihli olmayan bir menşe kanıtı gerektirmediği halde bazı üyelerin DTÖ Menşe Kuralları Anlaşması tarafından desteklenmeyen amaçlar için tercihli olmayan menşe sertifikaları kullandığını konusuna dikkat çekiliyor. Bu yaklaşımın Revize Kyoto Sözleşmesi (RKC) gibi uluslararası standartlarla tutarsızlık oluşturduğu ifade ediliyor.
Menşe sertifikalarının belirli ülkelerle iş yapmanın ekstra maliyetlerine neden olduğu 2013 yılı verilerine göre Ticaret Odaları tarafından tahsil edilen ortalama ücretin 23 ABD doları civarında olduğu belirtiliyor. Uluslararası Ticaret Odası'na (ICC) göre, fiziksel veya elektronik menşe sertifikaları için düzenleme ücreti, 2020'de hala 0 ile 50 USD arasında değişiyor.
Son yıllarda, bazı DGÖ Üyeleri elektronik menşei sertifikalarını (e-CO) kullanmaya ve / veya kabul etmeye başladı. Bu kullanım biçimi ICC tarafından da destekleniyor. Çin, İngiltere, Hollanda, Belçika, Güney Kore ve İspanya en büyük e-CO ihraç hacmi bildiren ülkeler. Aralarında sadece Çin ve Güney Kore e-CO sunuyor.
Son zamanlarda imzalanan bölgesel anlaşmalar, özellikle ihracatçı tabanlı sertifikasyon sistemi ve ihracatçı ülkenin yetkili otoritesinin daha az katılımıyla veya hiç katılımı olmayan ithalatçı tabanlı sertifikasyon sisteminin menşeinin kendi kendini belgelendirmesini tercih ettiği belirtiliyor.
Blockchain teknolojisi gibi yeni teknolojilerin tanıtımı, hem orijin sertifikasını hem de orijin doğrulama prosedürlerini destekleyebileceği ifade ediliyor. Çalışma, blockchain teknolojisinin kökeni ile ilgili özelliklerini ve işlevlerini açıklıyor ve bu alandaki pilot projeleri ifade ediyor.
Kaynak: Gümrük TV