Hedef “Transit Liman Ülkesi Olmak”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: "Ülkemizi küresel deniz taşımacılığıyla entegre transit liman ülkesi haline getireceğiz." dedi.Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin denizcilikte üst sıralara yükseldiğini belirterek, mavi ekonomide Türkiye'nin payını daha da artıracaklarını söyledi. Türkiye'nin son 18 yılda denizcilik alanında kaydettiği gelişime dikkati çeken Karaismailoğlu, Türk deniz ticaret filosunun gemi tipi, tonaj ve büyüklük açısından çeşitlenerek geliştiğini bildirdi.
Karaismailoğlu, "Türkiye, lüks yat imalatında dünya 3'üncüsü. Türkiye, gemi söküm endüstrisinde 2019'daki 1,1 milyon GT hacmiyle dünya genelinde yüzde 8,3'lük paya sahip. Bu durumuyla Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sırada." dedi.
Dış ticarette deniz yolları
Karaismailoğlu, denizciliğin dış ticaretteki yerine değinirken de şu bilgileri verdi: "Dış ticaretimizde deniz yollarının rakamsal değeri 2003'te 57 milyar dolardı, bugün yüzde 290 artışla 222,1 milyar dolara ulaştık. Dış ticaret taşımalarımız 2003'te 149 milyon 485 bin ton iken, 2019'da yüzde 137 artarak 353 milyon tona ulaştı. 2003'te 9 tane uluslararası düzenli Ro-Ro hattı mevcutken, 2019 sonunda bu rakam 25'e yükseldi." Yıllık ortalama 100-150 milyon dolar civarında römorkör ihracatı yapıldığını söyleyen Karaismailoğlu, römorkör ihracatının, yıllık gemi ve yat sanayi ihracatının yaklaşık yüzde 15-20'sini oluşturduğuna işaret etti.
"Üç Büyük Denizde Üç Büyük Liman "
Gelecek dönemde "Üç Denizde Üç Büyük Liman" projesi kapsamında, İzmir-Çandarlı, Zonguldak-Filyos ve Mersin-Taşucu konteyner limanlarının hayata geçirilmesiyle Karadeniz ve Akdeniz çanağındaki hub noktalarını Türkiye'ye çekeceklerini belirten Karaismailoğlu, şöyle dedi: "Deniz turizmini geliştirirken, denizlerimizdeki can ve mal güvenliğini üst düzeyde tutacağız. Ülkemizi küresel deniz taşımacılığıyla entegre transit liman ülkesi haline getireceğiz" dedi.
3 Ülkede Lojistik Merkez Planlanıyor
Karaismailoğlu, İngiltere, Almanya ve Rusya'da e-ticaret depoları kuracağını belirterek, e-ticaret platformunda bölgedeki en büyük 5 oyuncudan biri olmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Tüm dünyada e-ticaret hacminin pandemi süreci ile birlikte çok daha hızlı yükseldiğine işaret eden Karaismailoğlu, dünyada 1.9 milyara yakın kişinin e-ticaret kullanıcısı olduğu belirtti.
Yerli üreticinin e-ticarete entegre olması gerektiğini aktaran Karaismailoğlu, “E-ticaret ve e-ihracattaki yetkinliğimizin arttırılması için; platform/teknoloji altyapısı, lojistik altyapı, global iş ortaklıkları ve insan kaynağının geliştirilmesi ve yetkinliklerinin artırılmasına yönelik proje ve yatırım planlar hazırladık” ifadelerini kullandı.
En önemli hedeflerin başında teknoloji, hizmet ve operasyon ihracatının geldiğini belirten Karaismailoğlu, “Operasyon ihracatı kapsamında da yurtdışına stratejik ve taktik avantajı olan ve bize operasyonel verimlilik kazandıracak ülkelerde depo ve fullfilment merkezleri kurma stratejisi belirlendi. Bu çerçevede İngiltere, Almanya ve Rusya'da depo ve fulfillment merkezi kurulmasını ve/veya ortak yatırımlarla işletmeyi hedefliyoruz. Almanya'da çok ciddi bir Türk nüfus bulunuyor. Buradaki vatandaşlarımızın Türkiye ile ilişkileri oldukça sıcak, anavatanlarına bağlılıkları yüksek. Bu ülkeler üzerinden PTT'nin e-ticaret altyapısını kullanarak Türk ürünlerini dünya pazarlarına ulaştırmada başarılı olacağımızı öngörüyoruz” dedi.
Kaynak: Gümrük TV