"Dış Ticarette Covid-19 Etkileri Ortadan Kalkıyor"
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla Haziran ayı dış ticaret verileri değerlendirildi. Açıklamada mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda büyük oranda olumsuz etkileyen covid-19 salgının etkilerinin haziran ayı itibariyle tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de ortadan kalkmaya başladığı belirtildi.GTS’ye göre ihracat haziran ayında yüzde 15,77 artış gösterdi
Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre ihracatın Haziran ayında, bir önceki aya göre yüzde 35,13, geçen yılın aynı ayına kıyasla da yüzde 15,77 oranında artarak 13 milyar 469 milyon dolar olarak gerçekleştiği ifade edildi.
Haziran ayında görülen toparlanma sürecine Ticaret Bakanlığınca başlatılan, sanal ticaret heyetleri ve sanal fuar organizasyonları ve destekleri gibi dijital ekonomi politikaları ve alternatif ulaşım güzergâh ve taşıma yöntemleri gibi lojistik politikalarıyla yoğun ve etkin biçimde katkı sağladığının vurgulandığı açıklamada, ihracatta yakalanan bu artış trendinin devam ettirilmesi adına ihracat odaklı politikaların geliştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması yönünde adımlar atılacağı anlatıldı.
Haziran ayında ithalat da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,24 artarak 16 milyar 305 milyon dolar olarak kaydedildi.
Dış ticaret açığı 2,8 milyar dolara geriledi
Haziran ayında dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayında göre yüzde 17,3 oranında gerileyip 2 milyar 836 milyon dolar olurken, dış ticaret hacminin ise yüzde 11,52 artarak 29 milyar 774 milyon dolar olduğu ifade edildi.
2020 yılı Mayıs ayında yüzde 74,5, geçen yılın Mayıs ayında ise yüzde 77,2 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının Haziran ayında yüzde 82,6’ya yükseldiği belirtildi. İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın dış ticareti hariç olarak bakıldığında ise Haziran ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 92,8 seviyesine ulaştığı, bu rakamın Ocak-Haziran döneminde ise yüzde 75,9 olarak gerçekleştiği ifade edildi.
En fazla ihracat gerçekleştirilen fasıl “motorlu kara taşıtları” oldu
“Motorlu Kara Taşıtları” faslında ihracatın Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,19 azalışla 1 milyar 719 milyon dolar olarak gerçekleştiği, diğer fasılların ise yüzde 14,89 artışla “Kazanlar ve Makinalar” (1 milyar 293 milyon dolar) ve yüzde 13,28 artışla “Demir ve Çelik” (774 milyon dolar) olduğu belirtildi.
Bununla birlikte normalleşme sürecinin etkisiyle, Haziran ayında bir önceki aya göre Motorlu Kara Taşıtları faslı ihracatının yüzde 69,9, Yenilen Meyveler ve Sert Kabuklu Meyveler faslı ihracatının yüzde 52,3, Mobilyalar faslı ihracatının yüzde 48,4, Kazanlar ve Makinalar faslı ihracatının yüzde 41,4, Demir ve Çelik faslı ihracatının yüzde 37,9 ve Elektrikli Makine ve Cihazlar ihracatının yüzde 31,6 oranında arttığına dikkat çekildi.
Dış ticarette en çok kullanılan taşıma şekli deniz yolu taşımacılığı
2020 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen ihracatın taşıma şekillerine bakıldığında en çok ihracatın “Deniz Yolu” (7 milyar 971 milyon dolar) ile yapıldığı, bu taşıma şeklini sırasıyla “Kara Yolu” (4 milyar 242 milyon dolar) ve “Hava Yolu” ulaşımının (1 milyar 104 milyon dolar) izlediği ifade edildi.
İthalatın taşıma şekillerinde de en çok ithalat “Deniz Yolu” (9 milyar 145 milyon dolar) kullanıldığı, bu taşıma şeklini sırasıyla “Hava Yolu” ulaşımı (3 milyar 539 milyon dolar) ve “Kara Yolu”nun (2 milyar 972 milyon dolar) takip ettiği belirtildi.
En çok tercih edilen ödeme şekli mal mukabili oldu
2020 yılı Haziran ayında ihracatta tercih edilen ödeme şekillerine bakıldığında; en çok ihracat “Mal Mukabili Ödeme” (8 milyar 541 milyon dolar) ile yapıldığı, bu ödeme şeklini “Peşin Ödeme” (1 milyar 978 milyon dolar) ve “Vesaik Mukabili Ödeme”nin (1 milyar 385 milyon dolar) takip ettiği; ithalatta en çok tercih edilen ödeme şekillerine bakıldığında ise yine “Mal Mukabili Ödeme”nin (8 milyar 780 milyon dolar) ilk sırada yer aldığı, bu ödeme şeklini “Peşin Ödeme” (4 milyar 515 milyon dolar) ve “Bedelsiz”in (867 milyon dolar) izlediği açıklandı.
“Ticaretin En Kolay Ve Güvenli Yapıldığı Ülke Olma Yolunda Çalışmalarımızı Kararlılıkla Sürdürüyoruz”
Türkiye’nin en kolay ve en güvenli ticaretin yapıldığı ülke olma amacı doğrultusunda geliştirilen “Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması” başarıyla devam ettiği belirtilerek, bu uygulama kapsamında ihracatta yerinde gümrükleme, ithalatta yerinde gümrükleme, izinli gönderici ve izinli alıcı gibi birçok kolaylıktan faydalanarak rekabet güçlerini artırmayı başaran 505 firmanın, 2020 yılı Haziran ayında toplam ihracatın yüzde 27,93’ünü, toplam ithalatın ise yüzde 29,61’ini oluşturduğu ifade edildi.
Kaynak: Gümrük TV