DTÖ ve Kalkınma Bankalarından Ortak Bildiri
DTÖ ve Kalkınma Bankaları Başkanları COVID-19 krizine ilişkin ticaret finansmanı için destek bildirisi yayınladı.Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve altı çok taraflı kalkınma bankası başkanı, ticaret finansmanı eksikliklerini gidermek için ortak bir açıklama yayınladılar. COVID-19 krizinden kaynaklanan finansal piyasa streslerinin, gıda, ilaç ve tıbbi ekipman gibi temel mallar da dahil olmak üzere ticari işlemleri etkilediği yönünde görüş birliğine vardılar . Önümüzdeki aylarda ticaret finansmanı sağlayıcılarını desteklemek için daha fazlasını yapmaya karar verdiler ve diğer kurumları sınır ötesi ticaret streslerinin bertaraf edilmesi için hayati finansman desteği sağlamak yönünde devam eden çabalarına katkı vermeye çağırdılar.
Yapılan ortak açıklamada, COVID-19 pandemisinin gelişmekte olan ülkelerde ve daha küçük işletmeler için zaten yetersiz olan ticaret finansmanı hizmetini ciddi şekilde bozduğunu belirtildi. Normal finansal koşullar altında, ticaret finansmanı düşük riskli olduğu ve bu riskin maliyetlere yansıdığı belirtildi. Ancak dünyadaki ekonomik koşullar kötüleşmesi ile birlikte, bankaların giderek daha fazla riskten kaçındıklarının görüldüğü ifade edildi. Özellikle ödeme yapmama korkusuyla sınır ötesi işlemlerin finanse edilmesine karşı titiz davranıldığı söylendi.
Ortak bildiride, gelişmekte olan birçok ülkede, ticaret finansmanı kıtlığının temel gıda ve tıbbi ürünlerin ithalatının yanı sıra temel gelir getirici ürünlerin ihracatını engellediğini vurguladı. Bu tür olumsuz durumların orantısız bir şekilde istihdamın büyük kısmını oluşturan mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere dayandığı, bu durumun da yoksul insanların geçim kaynakları üzerinde özellikle güçlü bir etkiye sahip olduğu anlamına geldiği belirtildi.
Bildiride, “reel ekonomideki sert düşüş finansal sistemi kredi temerrütleri ve kurumsal iflaslar yoluyla etkilemeye başladıkça” daha fazla desteğe ihtiyaç olacağını vurgulandı.
DTÖ Genel Direktörü Roberto Azevêdo; “Yetersiz ticaret finansmanı, ülkelerin kısa vadede temel gıda ve tıbbi ekipmanları ithal etmesini zorlaştırmakla kalmayacak. Bu durum COVID-19 sağlık krizi ortadan kalkmaya başladığında, dünyanın ihtiyaç duyacağı güçlü ekonomik toparlanmayı teşvik etmesini zorlaştırır” şeklinde konuştu.
Ortak bildiride;
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ),
Uluslararası Finans Kurumu (IFC),
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD),
Asya Kalkınma Bankası (ADB),
Afrika Kalkınma Bankası Grubu (AfDB),
İslam Ticaret Finans Kurumu (ITFC)
Inter American Development Corporation (IDB Invest)
gibi önemli kurumların imzaları yer aldı.
Ortak Bildiri metni için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV