Küresel Ekonomi İp Üstünde
Covid-19 salgını, yüzyılın en ciddi durgunluğu tetikledi. OECD'nin son Ekonomik Görünümü raporuna göre, COVID-19 insanların sağlığı, işleri ve refahı üzerinde büyük hasara neden oldu.
Raporda, kısıtlamalar hafifletilmeye başladıkça, ekonomilerin iyileşme yolunda belirsiz bir yürüyüşü sergilediği ve ikinci bir enfeksiyon dalgasına karşı savunmasız kaldığı belirtiliyor. Sağlık sistemlerini güçlendirmek ve COVID-19 sonrası bir dünyaya uyum sağlamak için halkın ve işletmelerin ihtiyaçlarını desteklemek çok önemli olduğu vurgulanıyor.
Çoğu hükümetin getirdiği sınırlama ve önlemlerin virüsün yayılmasını yavaşlatmak ve ölüm oranını sınırlamak için gerekli olduğu ancak aynı zamanda birçok sektöründe ticari faaliyetlerinin durduğu ve bu durumun ekonomik sıkıntıya neden olduğu belirtiliyor.
OECD, biri virüsün kontrol altına alındığı ve diğerinin ikinci bir küresel salgının olduğu, eşit derecede olası iki senaryo sunarak alışılmışın dışında bir rapor yayımladı. COVID-19 salgın hastalığına yönelik bir aşının bu yıl yaygın olarak bulunmama olasılığının tüm ekonomileri benzeri görülmemiş bir belirsizlikle karşı karşıya bırakacağı ve 2020’nin sonundan önce tüm ekonomileri ileri düzeyde olumsuz etkileyeceği belirtildi.
Uluslararası ekonomileri olumsuz etkileyen kilitlenmeleri olumsuz yönde etkileyecek ve geri dönüşü engelleyecek ikinci bir salgın meydana gelmesi durumunda, dünya ekonomik üretiminin 2021'de beklenen % 2,8'lik büyümesinden önce 2020’de % 7,6 daralmasının beklendiği bildiriliyor.
İkinci bir enfeksiyon dalgasının gerçekleşmemesi durumunda, küresel ekonomik faaliyetin 2020'de % 6 düşmesi ve OECD işsizlik rakamlarının 2019'daki % 5,4 seviyesinden % 9,2'ye çıkması beklendiği belirtiliyor.
Avrupa'daki katı ve nispeten uzun kilitlemelerin ekonomik sisteme etkisinin sert olacağı bildiriliyor. Euro bölgesi GSYİH'sının, ikinci bir dalganın patlak vermesi durumunda bu yıl yüzde 11, ikinci bir salgın durumu olmaması durumunda % 9'un üzerinde düşmesi beklenirken, ABD'deki GSYİH sırasıyla % 8.5 veya % 7.3'lük bir düşüş yaşayacağı bildiriliyor. Japonya’daki düşüşün % 7.3 veya % 6 oranlarında olabileceği belirtiliyor.
Brezilya’nın, Rusya ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan ekonomilerin gergin sağlık sistemlerinin belirli zorluklarıyla karşı karşıya kalması, emtia fiyatlarındaki çöküşün neden olduğu zorluklar nedeniyle Brezilya’nın % 9,1 veya %7.4, Rusya’nın % 10 veya %8, Güney Afrika’nın ide % 8,2 veya % 7,5 oranında daraldığı belirtilen iki sonuçlu senaryoların beklendiği bildiriliyor.
İki sonuçlu senaryolara göre Çin’in % 3,3 veya %2,6, Hindistan’ın ise % 7,3 veya % 3,7 oranında daha düşük oranlarda düşüşlerin gerçekleşeceği belirtiliyor.
Kaynak: Gümrük TV