Gülle “Hedefe Bir Adım Daha Yaklaştık”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle “2020 yılının ikinci yarısında ihracat ailesi olarak mutlu ve gururlu başladık. Mutluyuz çünkü pandemi süresince, tüm riskleri alarak üretmeye ve ihracata devam etmenin meyvelerini haziran ayı itibarıyla almaya başladık.”Çok sayıda ülkeye ihracatın arttığını ve yeni pazarlar yaratarak, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu döviz kaynağını oluşturmayı başardıklarını ifade eden Gülle, bir önceki yılın Haziran ayına göre yüzde 16'ya yaklaşan ihracat artışı ile 'yeni normal'e hızlı bir giriş yaptıklarını belirtti. Bu artışın sayısal büyümenin dışında Türkiye sanayi için çok önemli mesajları da içinde barındırdığını vurgulayan Gülle, “Haziranda yakaladığımız ihracat artışıyla “Dış ticaret fazlası veren Türkiye” hedefine biraz daha yaklaştık. Yüzde 75 olan ihracatın, ithalatı karşılama oranı haziran ayı ile birlikte yüzde 82'ye yükseldi. Bu oran da bize üretimde yerlileşme oranının arttığını gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Gülle, savunma sanayi şirketlerinin iş birliği ile yerli solunum cihazını üreterek, sadece Türkiye’nin değil çok sayıda ülkenin ihtiyacına çözüm sunduklarını, ayrıca katma değerli ürün ihracatına yeni bir ürün grubu daha eklendiğini, yerli solunum cihazlarına yurt dışından talep oluştuğunu ve siparişlerin de alınmaya başlandığını ifade etti.
ABD'ye İhracatta Sürdürülebilir Artış Var
Haziran ayında ilk 20 ülke içinde 15 ülkeye ihracatın arttığını belirten Gülle, bu ülkelerden İngiltere'ye yüzde 40, ABD'ye yüzde 52 artışa dikkat çekti.
Ocak-Haziran döneminde COVID-19 salgınının merkezi haline gelen ABD'ye ihracattaki yüzde 6'lık artışın, iki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi için önemli bir mesaj verdiğini belirten Gülle, dünyanın artık tek merkezli bir tedarikçi ağının risklerini yaşadığını ve yeni dönemde Türkiye’nin tedarikçi olarak daha fazla önem kazanacağını vurguladı.
“Yerli Yazılım ile Fark Yaratıyoruz”
Küresel doğrudan yatırımların yüzde 40 düşmesi beklenen 2020 yılında, yerli oyun şirketi Peak Games'in 1,8 milyar dolara satışının, yerli yazılım sektörünün başarısını ortaya çıkardığını belirten Gülle, Türkiye’nin birçok büyük başarıya imza attığının ve ilk 'unicorn'unu bu sektörden çıkardığını ifade etti.
Kaynak: Gümrük TV