Rusya Süt Ürünlerinde de QR Kod İstiyor
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği(BAİB) “RF'ye Süt Ürünleri İhracatı” hakkında bir duyuru yayınladı.Duyuruda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıya atıfla; Moskova Gümrük Müşavirliğinden alınan yazıda Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından faaliyete geçirilen "Birleşik Ürün Etiketleme ve Takip Sistemi"ne ilişkin aşağıdaki hususlara değinildiği bildirildi.
Rusya Federasyonu'nda 2024 yılına kadar kayıt dışılığın azaltılması ve tüketici refahı da gözetilerek eşit rekabet koşullarının tesisinin sağlanması amacıyla dijital ekonomiye geçişin bir parçası olarak, tüm ithal ürünlerin, "QR” kodlarıyla etiketlenerek ülkeye girişinden nihai tüketiciye ulaşıncaya kadarki sürecinin izlenebilmesi amacıyla "Birleşik Ürün Etiketleme ve Takip Sistemi” oluşturuldu.
Bu sistemin koordinatör kurumu, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı”; sistemin oluşturulması, uygulanması ve işletilmesinden sorumlu kurum (kodların üretimi ve dağıtımı), "Geliştirme ve Teknoloji Perspektifleri Merkezi Başkanlığı” (CRPT); sistemin işleyişinin kontrolünden sorumlu kurum, "Dijital Gelişim, Haberleşme ve Kitlesel İletişim Bakanlığı”; düzenleyici kurum ise "Maliye Bakanlığı” olarak belirlendi.
Türkiye’nin Rusya'ya ihracatında önemli yer tutan muhtelif ürünlerde etiketleme sisteminin tesis edilmesi süreci devam ediyor. Bu aşamada, son düzenlemelere göre, 1 Temmuz 2020'den itibaren muhtelif tütün ürünleri ile ayakkabı ve ilaç ürünlerinde etiketleme uygulaması zorunlu hale getirildi.
Diğer taraftan; Rusya Federasyonu'nda 15 Temmuz 2019'dan 31 Aralık 2020'ye kadar sürecek olan süt ürünlerinin (GTP: 0401, 0402, 0403, 0404, 0405, 0406, 2105) etiketlenmesi üzerine pilot uygulama başlatıldı. 20 Ocak 2021 tarihinden 1 Ekim 2021 tarihine kadar kademeli olarak uygulamanın zorunlu olması, böylelikle bu tarihten itibaren etiketlemeye tabi tutulmayan süt ürünleri satışının yasaklanması planlanmakta. Temmuz 2020 tarihi itibarıyla ise üreticilerin yanı sıra, küçük işletmeler ve perakendeciler dahil olmak üzere yaklaşık 3.700 katılımcı, pilot uygulama içerisinde yer almakta. Söz konusu pilot uygulama ve etiketlemeye ilişkin detaylı bilgilere https://xn--80ajghhoc2aj1c8b.xn--p1ai/business/projects/dairy/ web adresinden ulaşılabiliyor.
Rus yetkililerce, sektörün uyum süreci, stok durumu ve Rus yetkili kurumlarının sisteme dahil olma süreçlerinde görülen sıkıntılar sebebiyle ürün bazında ilave geçiş sürecinin resmi olarak uygulanabileceği belirtilse de etiketleme uygulamasına son tarih beklenmeden ivedilikle geçilmesinin özellikle sevkiyat bazında yaşanacak sorunların çözümü ve iş sürecine ilişkin elde edilecek tecrübe açısından öncelik arz ettiği değerlendiriliyor.
Rusya Federasyonu tarafından gerçekleştirilen süt ve süt ürünleri ithalatında Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi (FVBKS) tarafından akreditasyon süreci tamamlanan üçüncü ülkelerde faaliyet gösteren işletmelerin ürünleri kabul ediliyor.
Kaynak: Gümrük TV