I. Uluslararası Gümrük ve Ticaret Kongresi Açılış Programı Yapıldı
Ana Teması “Salgın ve Sonrası Global Ticaret” olan Kongrenin açılış programı, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) Genel Sekreteri Dr. Kunio Mikuriya, IRU Genel Sekreteri Umberto De Pretto, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Gümrük ve Ticaret Müfettişleri Derneği Başkanı Sami Ceyhan ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ersan Öz’ün katılımı ve konuşmalarıyla gerçekleştirildi.Gümrük ve Ticaret Müfettişleri Derneği Başkanı Sami Ceyhan’ın konuşmasıyla başlayan açılış programı, Ceyhan’ın katılımcılara teşekkürlerini iletmesinin ardından Kongre Başkanı Ersan Öz’ün konuşmasıyla devam etti. Konuşmasında Kongrenin amaçlarından ve ortaya çıkma fikrinden bahseden Öz, “ticaretin ve ekonominin tüm boyutlarıyla ele alınacağı bu kongrenin ulusal, uluslararası sektörler, paydaşlar ve akademik camia için hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
“Taşıma olmazsa uluslararası ticarette olmaz”
Ersan Öz’ün ardından konuşmasına başlayan TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, salgının en büyük etkilerini tedarikçiler üzerinde gösterdiğini belirtti. Sanayi üretimi ile dünya ticareti arasında sıkı bir bağ olduğunu söyleyen Yavuz, PMI verilerinin dünya genelinde sanayi üzerinde daralmayı ortaya koyduğunu ifade etti. 2019’dan itibaren pandemi nedeniyle üretim ve tüketim tarafında sert bir düşüş olduğunu aktaran Yavuz, 2021’de beklentinin hem ihracatta hem de ithalatta hızlı bir yükseliş olduğunu bildirdi. TOBB olarak pandemi döneminde üzerine düşen görevi yerine getirdiklerinin altını çizen Yavuz, bu dönemde TOBB tarafından gümrük kapılarının modernize edildiğini, lojistik köyler kurulduğunu ve tır parkları yapıldığını sözlerine ekledi.
TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski konuşmasında toplumların ve ekonomilerin zor zamanlardan geçtiğini belirterek tüm dünyada aşılama faaliyetlerinin ülkeden ülkeye değişik hızlarla devam ettiğini ve aşılamanın hızına göre pandeminin etkilerinin azaltılabileceğini ifade etti. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)’nün Mart raporunda 2021 yılında dünya küresel ticaretinde yüzde 8, 2022 yılında ise yüzde 4 büyüme beklendiğini aktardı.
“Küresel sorunlar küresel çözümler gerektirir”
Küresel ticaretin yönünü uluslararası işbirlikleri ve anlaşmaların belirleyeceğini ifade eden Kaslowski küresel sorunlar için küresel çözümler gerektiğini vurguladı. AB’nin kapsamlı bir dönüşüm sürecine girdiğini söyleyen Kaslowski sürdürülebilir enerji, yeşil mutakabat ve dijital tek çatı uygulamalarının takip edilmesi gerektiğine işaret etti.
Kaslowski konuşmasının sonunda AB Türkiye arasında uygulanan Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi gerektiğini vurgulayarak bu konuda ulusal eylem planı hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.
Kaslowski’nin ardından IRU Genel Sekreteri Umberto De Pretto ve Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) Genel Sekreteri Dr. Kunio Mikuriya da konuşmalarını gerçekleştirdi.
Tim Başkanı Gülle: “Kongrede yeni kazanımlar elde edeceğiz”
Kongrenin açılış programında konuşma yapan TİM Başkanı İsmail Gülle, küresel ticaret verilerine değindi. Küresel ticaretin pandemi dönemiyle ciddi bir düşüş yaşadığını belirterek, 2001 yılında küresel ticaretin 6,1 trilyon dolar, 2011 yılında ise 18,1 trilyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. 10 yıllık dönemde büyük bir ivme kazanan küresel ticaretin 2011 yılının ardından istikrarsız bir tablo sergilediğini aktardı. Bu istikrarsız tabloya pandeminin de eklenmesiyle küresel ticaretin daha da istikrarsızlaştığını sözlerine ekledi.Pandemi öncesi dönemde küresel ticarette ticaret savaşlarının konuşulduğunu ifade eden Gülle pandemi ile birlikte dünya çapında gündemin değiştiğini belirtti.
Ticaret Bakan Yardımcısı Turagay: “Gümrükler en önemli organlarımız”
Son olarak açılış programında konuşmasını gerçekleştiren Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, 2020’nin dünya için zor bir yıl olduğunu 2021’de bu zorlukların devam edeceğini belirtti. Dünya ve Türkiye genelinde aşılanma oranlarına değinen Turagay, dünya genelinde herkesin aşılanmayı beklediğini, aşılama işinin hizmet ticaretinin gelişmesi açısından önem taşıdığını ifade etti. Pandemi döneminde ülkelerin aldığı tedbirlerin ticarete etkilerinden bahseden Turagay, bu dönemde ayrıca olumlu gelişmeler olarak TIR sözleşmesinin ve gümrüklerde dijitalleşmenin faydalarının görüldüğünün altını çizdi. Uluslararası işbirliği olmadığı sürece başarıya ulaşmanın mümkün olmadığını vurgulayan Turagay, önümüzün geçmişe nazaran daha aydınlık olduğunu söyledi.
Türkiye’de 2021 yılında hazırlanan 7 milyon beyannamenin gümrüklerin ülke açısından ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu belirten Turagay bu anlamda gümrüklerin en önemli organlar olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: Gümrük TV